Comuna Panaci, finalistă în competiţia pentru titlul „Sat European de Tineret 2023”

> Ema Gavriluţă (Grupul de Iniţiativă Panaci): Scopul nostru este de a face din Panaci o comună pentru tineret

Anul acesta, 10 comune din România au intrat în competiţia obţinerii titlului „Sat European de Tineret 2023” printre care şi comu-na Panaci, anunţă Ema Gavriluţă, coordonatoarea grupului de iniţiativă Panaci.

Potrivit sursei citate, săptămâna aceasta, o parte din tinerii grupului de iniţiativă Panaci se află la Sibiu, în comuna Slimnic – Sat European de Tineret 2022, unde se desfăşoară sesiunile de mentorat pentru scrierea candidaturilor finale ce urmează să fie depuse în luna septembrie.

Faptul că în anii anteriori Panaci a fost foarte aproape de obţinerea titlului, pe tinerii implicaţi în program i-a motivat să muncească mai mult şi să obţină „o candidatură perfectă”, pentru a aduce titlul acasă anul acesta, menţionează Ema Gavriluţă.

Pentru comuna Panaci, ca simboluri reprezentative sunt două dintre proiectele gândite şi implementate de Şcoala Gimnazială Panaci, respectiv „Traista lui Panac” şi „Izvoarele de apă vie”.

„În momentul în care ne-am prezentat în faţa membrilor guvernanţei European Youth Village şi a grupurilor de iniţiativă din celelalte comune, noi ne-am arătat ca mândri pănăceni, cu o viziune de viitor şi un plan riguros de dezvoltare a comunei noastre.

Acum că avem un brand, sprijinul autorităţilor, suportul şcolii şi al localnicilor, ne dorim să aducem în comuna noastră ceva nou, ceva ce să reprezinte tineretul mai mult decât până acum. Ştim de potenţialul comunei Panaci şi vrem să arătăm asta tuturor, că odată cu noi, tineretul care îşi doreşte să se implice, comuna Panaci va întineri de la an la an.

Grupul nostru de iniţiativă este format din maxim 10 persoane, însă grupul de tineret care se implică în activităţile desfăşurate în comună este mult mai mare, suntem undeva la 40-45 de tineri.

În ultimii 3-4 ani am desfăşurat activităţi şi acţiuni, atât pentru înfrumuseţarea şi facilitarea accesului la tot felul de activităţi pentru tineret, cât şi în scop recreativ, educaţional etc. Având la dispoziţie terenul de sport, Parcul Tineretului, dar şi alte clădiri din comună, ne formăm uşor, uşor un obicei din a organiza seri de film în aer liber şi drive-in, competiţii sportive, petreceri tematice în aer liber, festivaluri şi multe altele.

Panaci este comună finalistă în programul European Youth Village pentru a treia oară, iar asta ne face mai optimişti şi mai motivaţi să muncim mai mult cu speranţa că anul acesta vom aduce titlul acasă. Suntem mândri să facem parte din Reţeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural, lucru care ne ajută să ne îndeplinim scopul, acela de a face din Panaci o comună pentru tineret. Ne-am format legături şi prietenii pe viaţă cu alţi tineri din ţară care au aceeaşi viziune ca şi noi” a transmis Ema Gavriluţă, coordonatoarea grupului de iniţiativă Panaci.

European Youth Village/Satul European de Tineret este un program apolitic, fiind implementat în parteneriat cu autorităţile şi instituţiile publice, în calitate de reprezentanţi ai comunelor ce preiau titlul, indiferent de apartenenţa politică a acestora, iar activităţile ce se vor desfăşura sub umbrela programului nu vor fi folosite cu scop politic sau pentru a favoriza anumite partide politice.

Toate activităţile implementate sub umbrela programului vor avea o abordare nediscriminatorie, vor promova şi vor încuraja solidaritatea socială şi incluziunea persoanelor din grupurile vulnerabile în general şi a tinerilor cu oportunităţi reduse în special. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: