Anticorpii intermediarilor

> Cristian VĂLIANU

Una dintre ideile mai vechi ale proaspăt numitului ministru al agriculturii Petre Daea, al cărui nou mandat a început în weekendul trecut, făcea trimitere, printre altele, la eliminarea intermediarilor din pieţele agroalimentare. Frumoasă idee, dar greu de pus în practică într-o economie de piaţă cu specific românesc. Cu toate acestea, eforturile echipei din capul ţării de la acea vreme au dus la apariţia, în 2019, a Casei de Comerţ Agroalimentar „Unirea”, care promitea că va scoate din piaţă intermediarii de produse agricole, care falsifică preţurile. Compania este astăzi pe pierdere şi, din păcate, nu s-a întâmplat nimic din ceea ce îşi propuseseră fanii „Casei”. O dovadă în plus pentru această afirmaţie este şi raportarea oficială a pierderilor nete de peste 1 milion de lei, la un rulaj de numai 43,8 mii lei, pe care le-a înregistrat compania (şi) anul trecut. Cu o realizare de doar 53% din veniturile bugetate, Casa „Unirea” pare dezbinată de cheltuieli salariale nesusţinute de activitatea economică, trăind doar din chirii şi dobânzi.

Probabil fără nicio legătură cu noul mandat al lui Daea, inspectorii sanitar-veterinari suceveni au pus ochii pe comercianţii (unii dintre ei) din pieţele locale, care, pavoazaţi meşteşugit cu certificate de producător şi alte înscrisuri oficiale semnate şi parasemnate, jecmănesc la tarabă orăşeanul aflat în căutarea unor produse care să-i satisfacă, pe lângă foame, şi setea de „natural”, „bio” etc.

Lăudabilă iniţiativa inspectorilor suceveni, cărora le dorim un bilanţ de activitate cu roade bogate, dar să nu uităm că această acţiune se succede altora similare petrecute de-a lungul timpului şi ale căror rezultate au însemnat o scurtă lipsă de la tarabă a „pseudo-producătorilor”. Luna următoare, lucrurile intră în normal, căci anticorpii intermediarului biruie virusul controlului, care, de regulă, poate fi asemănat cu o răceală de sezon, că nu o fi vreun COVID nou şi lipsit de leac…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI