Coincide visul tău cu cel al copilului?

> Adi PÎRGARU

Părinţii doresc întotdeauna tot ce-i mai bun pentru copilul lor şi sunt în stare de orice sacrificiu pentru acest lucru. De când sunt mici şi bâjbâie pe tava plină cu tot felul de minuni, ei încearcă să dibuiască ce înclinaţii ar putea să aibă micuţii.

Până când cei mici află despre ce-i vorba, adică să meargă la şcoală şi să conştientizeze puţin ce fac, părinţii încearcă să-i îndrume. La început, cei mari încearcă să-i ducă pe juniori la sport. Ideea este foarte bună, însă, în general, abordarea este nepotrivită. Cum lumea se învârte în jurul banilor, mulţi visează ca progeniturile lor să ajungă mari fotbalişti.

Aici este ceva de comentat. Nu forţaţi copilul să facă ceva la care nu are talent. Şi încă un pont, aglomeraţia la fotbal este foarte mare, iar celui mic îi trebuie noroc cu carul să se remarce, dar şi să scape de accidentări. Încercaţi alte sporturi sau jocuri sportive la care copilul are aptitudini şi care-i plac. Nu va ajunge poate miliar-dar, dar va fi bun în ceea ce face, va fi mândru de ce a realizat.

În România ultimilor ani, din ce în ce mai mult, învăţământul se orientează spre ştiinţele exacte, chiar dacă, de destule ori, matematica îi „terorizează” pe cei mici, din start. Există şi copii cărora le place şi care au aplecare pentru asta, dar ei sunt puţini. Nu forţaţi copiii spre informatica lui „Peşte” şi spre nesfârşitele ore de calcule, gândire logică şi alte „minuni”. Ascultaţi, dacă puteţi, copiii şi căutaţi să aflaţi ce le place şi ce talent au. Mergeţi pe mâna lor, în principiu, nu întotdeauna. Doar când vezi satisfacţia pe chipul lui îţi dai seama că atunci este fericit.

Ideea de bază este să nu crezi niciodată că visul tău coincide cu visul copilului tău şi să realizezi că atunci când el este fericit, la fel eşti şi tu, ca părinte.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI