Inestetice şi creând disconfort

Maldărele de cabluri aeriene din Suceava ar putea dispărea

> Primăria municipiului Suceava intenţionează să implementeze un sistem modern de îngropare fără săpătură a reţelelor, acesta fiind aplicat şi în alte oraşe

> Pentru concesionarea serviciului de „canalizaţie”, autorităţile locale au organizat repetat runde de licitaţie, însă acestea s-au soldat cu eşec > Noua infrastructură subterană de comunicaţii electronice ar fi trebuit să aibă o lungime de 100 km, valoarea investiţiei fiind de circa două milioane de euro

O nouă soluţie de îngropare a cablurilor aeriene ar putea fi implementată în municipiul Suceava. Anunţul a fost făcut de primarul Ion Lungu, care a precizat că în cauză ar fi un sistem modern de „subtraversare” cu actualele reţelele de telefonie, televiziune şi de internet aeriene de pe stâlpi, cât şi cu cele „pozate” pe zidurile imobilelor. „Am avut o discuţie cu un consorţiu din Cluj, care a venit cu o modalitate de lucru fără săpătură. Este un sistem foarte modern aplicat şi în alte localităţi din ţară, precum în Cluj şi Reşiţa, de îngropare a fibrei optice, a cablurilor, prin subtraversare” spune Lungu. Acesta este de părere că proiectul de punere a cablurilor în subteran este unul important, atât din punct de vedere estetic, cât şi al disconfortului pe care îl creează în oraş. „Noi suntem obişnuiţi cu acestea, pentru că le vedem în fiecare zi. Dar, alta este impresia, când vine cineva din Occident şi dă cu ochii de acest maldăr de cabluri” arată edilul-şef. Conform şefului executivului local, în aceste zile specialiştii clujeni amintiţi vor veni în Suceava „pentru a explica pe îndelete despre ce este vorba”. „Discuţia mi se pare foarte optimistă. Îmi dă o speranţă că vom putea aplica această strategie fără săpătură” a punctat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

În februarie 2010, şeful executivului sucevean retrăgea de pe ordinea de zi a şedinţei deliberativului local proiectul de hotărâre privind aprobarea extinderii reţelei de fibră optică pe stâlpii de iluminat public. Cererea aparţinea unui cunoscut operator în domeniu, iar Ion Lungu îşi motiva gestul prin aceea că la nivel naţional intraseră în vigoare reglementări care interziceau pozarea aeriană a reţelelor de servicii de telecomunicaţii prin cablu. Prima dată, autorităţile sucevene au intenţionat să „îngroape” cablurile suspendate în anul 2012, când, cu finanţare POR 2007-2013, au fost înlocuiţi stâlpii din sistemul de iluminat public şi s-a reparat infrastructura de pe magistrala rutieră principală a urbei capitală de judeţ. La acea dată, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est nu a aprobat amenajarea de canale pentru cabluri, „pe motiv că lucrările diminuau valoarea proiectului principal”.

Ulterior, în septembrie 2019, Consiliul Local aproba concesionarea prin licitaţie a terenului necesar realizării unei „canalizaţii” subterane pentru amplasarea de reţele de comunicaţii electronice şi electrice. Concesionarea a circa 54.000 de metri pătraţi urma a se face pe o perioadă de 49 de ani, preţul de pornire la licitaţie fiind de aproximativ 9,96 de milioane de lei, echivalentul a circa 2 milioane de euro. Noua infrastructură subterană de comunicaţii electronice ar fi trebuit să aibă o lungime de 100 km, constând în reţele magistrale şi reţele de distribuţie, cu o durată de materializare a investiţiei de maximum 2 ani. Pentru atribuirea Serviciului de „Canalizaţie”, Primăria municipiului Suceava a organizat repetate runde de licitaţie, însă, până acum, acestea s-au soldat cu eşec. „Totuşi, noi am făcut un caiet de sarcini foarte corect, bun, dar sigur, în avantajul Primăriei” explica primarul Ion Lungu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI