La parohia Vicov de Sus Est şi Marginea

Bucurii duhovniceşti

Cu binecuvântarea Înalt-preasfinţitului Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, în data de 3 iulie 2022 (Duminica a III-a după Rusalii), credincioşii din Parohia Vicov de Sus Est au trăit aleasa bucurie duhovnicească de a-l avea împreună în rugăciune pe Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

 La prima oră a dimineţii, ierarhul a fost întâmpinat după datina străveche cu pâine şi sare, de copii şi credincioşi cu multe flori şi de către soborul slujitor, iar înainte de începerea serviciului divin a fost sfinţit un nou clopot în curtea bisericii.

Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită în prezenţa multor credincioşi, cei mai mulţi dintre ei îmbrăcaţi în costume populare de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu părintele Ionel Constantin Maloş – protoiereu al Protopopiatului Rădăuţi, alături un sobor de preoţi şi diaconi pe o scenă special amenajată în curtea bisericii, iar răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi şi psalţi din Vicovu de Sus şi din alte localităţi din zonă, dirijaţi de către Iulian Hodan – psalt în cadrul Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanul” al Centrului eparhial Suceava.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, PS Damaschin Dorneanul a spus: „Unde există exagerare nu e bine, şi ajungem în situaţii în care nu putem dormi, cine nu doarme de grijă înseamnă că acea grijă nu-i bună. Dacă nu poţi dormi de grija că mâine te îmbolnăveşti, dacă nu poţi să te odihneşti suficient de grija că mâine ai un examen, înseamnă că nu e bine. Dumnezeu vrea să spună «Da omule, îngrijeşte-te şi de cele de pe pământ», dar nu sta numai cu ochiul în pământ, căci dacă stai şi te îngrijeşti numai de acelea de aicea uiţi, pierzi din vedere celelalte frumuseţi cu care El vrea să te binecuvânteze. Uită-te şi în jur, încearcă să te bucuri şi de altceva decât de o mâncare bună, de o haină frumoasă, de o petrecere care e numai cu băutură şi cu chef şi aşa mai departe. Şi dacă ne-am mai ridica şi ochii spre Cer să ne aducem aminte din când în când măcar, dacă nu tot timpul, că suntem făcuţi pentru altceva. Altceva ne-a pregătit Dumnezeu, oameni buni, căci cine mănâncă doar şi cine bea ajunge pe marginea gropii drept om plinuţ şi atât. Cine se îngrijeşte şi de altceva decât mâncare, de băutură, de hrană, de petrecere şi de voie bună, atunci pe marginea gropii nu-i pare rău c-a trăit, şi când trece Dincolo, va avea ceva şi pentru suflet în traista lui cu care se înfăţişează în faţa lui Dumnezeu.”

La momentele cuvenite din cadrul Sfintei Liturghii, teologul Ioan Maloş a fost hirotonit diacon pe seama parohiei Voitinel II, iar la chinonic, Grupul tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, coordonat de profesorul Vasile Schipor, a prezentat un program de cântece patriotice şi religioase.

La finalul Sfintei Liturghii, din încredinţarea Înalt-preasfinţitului Arhiepiscop Calinic al Sucevei şi Rădăuţilor, PS Damaschin Dorneanul i-a înmânat Părintelui paroh Mircia Irina ordinul „Crucea Bucovinei” pentru clerici, cu ocazia împlinirii vârstei de 65 de ani şi a 39 de ani de slujire ca preot în Parohia Vicov de Sus Est. Profund emoţionat, părintele Mircia Irina, a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările de care a avut parte, părinţilor săi care i-au dat viaţă, arhiereilor foşti şi actuali care i-au acordat încrederea şi ajutorul întru buna slujire, precum şi tuturor enoriaşilor şi binefăcătorilor care i-au fost alături în parohie. De asemenea, părintele Mircia Irina i-a dăruit PS Damaschin Dorneanul din partea parohiei o frumoasă icoană cu Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.

Piatra de temelie a Bisericii „Învierea Domnului” din Vicovu de Sus Est a fost aşezată în ziua de 6 mai 2012, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Alături de hramul principal, lăcaşul de cult mai are două hramuri: Duminica Sfinţilor Români şi Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Sfinţire de Cruce la Marginea

În după-amiaza zilei de 3 iulie 2022, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a săvârşit Slujba de sfinţire a Sfintei Cruci înălţate prin dragostea şi jertfelnicia credincioşilor din comuna Marginea pe Dealul Ederii (la intrarea în Marginea dinspre Solca) întru slava Sfintei Treimi, spre mântuirea tuturor, spre cinstirea înaintaşilor şi întru propăşirea credinţei celei una, adevărate şi drepte – Ortodoxia – despre Sfinţii Părinţi şi martiri ai acestui neam cu sânge au mărturisit.

Slujba de Sfinţire a fost oficiată în prezenţa a sute de credincioşi din întreaga comună de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor împreună cu părintele Ionel Constantin Maloş – protoiereu al Protopopiatului Rădăuţi alături un sobor de preoţi şi diaconi.

Crucea de pe Dealul Ederii are înălţimea de 33 de metri şi a fost confecţionată din fier, a fost ridicată în cel mai înalt loc din comună, pe timp de noapte este iluminată spre a fi văzută de întreaga comunitate, iar pe epitaful Sfintei Cruci este scris: „Bucură-te Sfântă Cruce păzitoare a creştinilor! Cu ajutorul lui Dumnezeu, în semn de mulţumire şi recunoştinţă, s-a înălţat această Sfântă Cruce prin dragostea şi jertfelnicia credincioşilor din comuna Marginea, întru Slava Sfintei Treimi, spre mântuirea tuturor, spre cinstirea înaintaşilor noştri şi întru propăşirea credinţei celei una adevărate şi drepte – Ortodoxia, despre care Sfinţii Părinţi şi Martiri ai acestui neam cu sânge au mărturisit.”

CONSTANTIN AGAFIŢEI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI