Cântăreţul american R. Kelly, găsit vinovat de infracţiuni sexuale, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare

Cântăreţul american R. Kelly, găsit vinovat în 2021 de un tribunal din New York pentru conducerea timp de trei decenii a unui „sistem” de exploatare sexuală a unor tinere, inclusiv a unor adolescente, a fost condamnat miercuri la 30 de ani de închisoare, informează AFP.

Această sentinţă dură împotriva cântăreţului în vârstă de 55 de ani a fost pronunţată de Tribunalul Federal din Brooklyn, după ce procesul împotriva rapperului, început în urmă cu nouă luni, a scos la iveală crime sexuale săvârşite în rândul comunităţii de culoare din Statele Unite.

Artistul, cunoscut pe plan mondial datorită cântecului de mare succes „I Believe I Can Fly” şi a albumelor sale vândute în 75 de milioane de exemplare, nu a făcut nicio declaraţie la anunţarea verdictului. A rămas la fel de tăcut ca şi în timpul celor şase săptămâni cât a durat procesul, din august până în septembrie anul trecut.

 Procurorul federal ceruse cel puţin 25 de ani de închisoare având în vedere „pericolul” pe care îl reprezintă acest „criminal, prădător” pentru victimele sale şi pentru opinia publică.

Procurorii l-au acuzat pe R. Kelly, Robert Sylvester Kelly pe numele său adevărat, pentru că „s-a folosit de notorietatea lui (…) pentru a face din femei tinere, fragile şi vulnerabile, victimele sale în scopul obţinerii unor plăceri sexuale”.

„Nicio remuşcare”

Potrivit procurorului Breon Peace, R. Kelly a exprimat „doar nepăsare pentru infracţiunile sale devastatoare şi nicio remuşcare pentru comportamentul său”.

 Una dintre victimele rapperului, Lizzette Martinez, în vârstă de 45 de ani, şi-a exprimat în faţa presei „recunoştinţa” că „Robert Sylvester Kelly a fost trimis la închisoare şi nu va mai putea face rău altor persoane” după „lucrurile atroce săvârşite asupra unor copii”. Victima avea 17 ani în momentul săvârşirii faptelor.

#MeToo pentru femeile de culoare

Procesul lui R. Kelly a fost considerat o etapă majoră a mişcării #MeToo: a fost pentru prima dată când majoritatea reclamantelor erau femei de culoare care au formulat acuzaţii împotriva unui artist de culoare.

Pentru Kenyette Barnes, creatoarea hashtagului #MuteRKelly în 2017 – an în care declanşarea mişcării mondiale #MeToo a dus la căderea în dizgraţie a producătorului de la Hollywood Harvey Weinstein -, justiţia americană a permis pentru prima dată să se facă auzite „sângele, sudoarea şi lacrimile femeilor de culoare”, ignorate de societatea americană până în acel moment.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: