Potrivit deputatului Ioan Balan

Ministerul Agriculturii trebuie să sprijine în Suceava înfiinţarea de centre de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi a plantelor medicinale

Prim-vicepreşedintele PNL Suceava, deputatul Ioan Balan, solicită Ministerului Agriculturii să prezinte informaţii privind modul în care va sprijini înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor, a plantelor medicinale şi aromatice.

Într-o întrebare adresată ministrului Agriculturii, Ioan Balan arată că judeţul Suceava oferă condiţii deosebit de bune pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană, ceea face din programul înfiinţat prin Legea nr.333/2018 o soluţie utilă pentru dezvoltarea producătorilor locali.

„Chiar dacă există acest program util pentru dezvoltarea acestei componente de procesare, resursele naturale din zona montană suceveană nu sunt puse în valoare la cel mai înalt nivel. În unele situaţii, fructele de pădure, ciupercile sau plantele medicinale sunt doar colectate, ambalate, exportate şi procesate în alte state din Uniunea Europeană sau din afara spaţiului comunitar” arată parlamentarul liberal sucevean.

Având în vedere necesitatea sprijinirii micilor antreprenori români pentru a putea să înfiinţeze capacităţi de procesare în acest domeniu, Ioan Balan solicită ministrului să precizeze câte entităţi private din judeţul Suceava au beneficiat de sprijin financiar pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană, prin programul înfiinţat prin Legea nr.333/2018.

El mai cere să i se indice şi ce axe de finanţare sunt disponibile pentru înfiinţarea acestui tip de centre de de colectare şi prelucrare primară în anul 2022 şi în următorii 5 ani.

Totodată, Ioan Balan întreabă care sunt măsurile de sprijin avute în vedere pentru antreprenorii din acest sector în scopul unei bune valorificări pe piaţa internă şi la export a produselor lor.

Reamintim că funcţia de ministru al Agriculturii este ocupată, în prezent, interimar, de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, după ce fostul ministru, Adrian Chesnoiu, a demisionat din funcţie după ce a fost pus sub acuzare de DNA. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: