Echipele sportive sucevene, un progres real sau artificial?

Reuşitele de senzaţie ale înotătorului David Popovici au readus în atenţie sportul românesc şi problemele lui mai vechi. Un lucru este clar de ani buni, performanţele realizate de sportivi sunt mult peste susţinerea pe care au avut-o în România.

Este de realizat faptul că un român, deşi ca individualitate a avut parte de ce e mai bun, a reuşit să fie peste americani, australieni, francezi sau nemţi care au nişte condiţii de pregătire demenţiale pentru noi. Cum poate un tânăr să promoveze dacă înoată în bazinul şcolii sau pârâul Cetăţii, dacă joacă pe terenul gării sau într-o sală de liceu în loc de una polivalentă?

În urmă cu ani buni, talentul românesc în jocurile sportive a fost dovedit cu prisosinţă în majoritatea cazurilor, dacă ne gândim la handbal, volei, rugbi sau chiar şi fotbal. De atunci, România a stat şi a mizat pe excepţii, în timp ce vesticii au realizat că le trebuie condiţii, infrastructură şi muncă pentru a compensa talentul românesc.

Un lucru este clar şi revine în atenţie tot timpul, sportul de calitate nu poate fi realizat în lipsa banilor. Viaţa de sportiv este foarte scurtă, iar performanţele realizate trebuie răsplătite pe măsură.

Echipele sportive sucevene au avut un sezon competiţional peste aşteptări şi s-au descurcat admirabil pentru condiţiile pe care le-au avut. De departe, cea mai bună echipă a Sucevei a fost din nou cea de handbal masculin CSU. Formaţia suceveană s-a menţinut în primul eşalon valoric după un an 2022 de excepţie, iar în ceea ce priveşte echipele de juniori, ea a jucat toate finalele la nivel naţional, juniori I, II şi III, câştigând una dintre ele.

Şi echipa de volei masculin, veterană în Suceava, s-a descurcat admirabil reuşind să promoveze în Divizia I. De această dată, tinerii jucători suceveni au ajuns la vârf. Poate ar fi putut realiza acest lucru de fiecare dată de-a lungul ultimilor ani în care au fost competitori în meciurile de baraj de promovare, dar tot timpul s-a ezitat şi nici acum nu ştiu dacă se pot lupta cu cei mai buni în sezonul oficial.

Rugbiul sucevean, şi el cu vechi rădăcini la Suceava – să nu uităm că la început jocul cu balonul oval se disputa pe stadionul „Areni” –, a ajuns şi el într-o companie selectă. Deşi complet artificial şi nepotrivit, echipa CSM Suceava evoluează în primul eşalon valoric alături de profesionişti. Rugbiştii suceveni s-au străduit cum au putut şi, deşi au luat nişte bătăi crunte de la „meseriaşi”, nu sunt ultimii şi s-au luptat de fiecare dată.

În cele din urmă, am ajuns la cel mai iubit joc sportiv de pe planetă, fotbalul. Şi la finele acestui sezon competiţional, iubitorii fotbalului sucevean au rămas cu coada între picioare. Echipa fanion a oraşului Foresta Suceava a ratat, din nou, accesul în Liga a II-a, iar gruparea Juniorul Suceava nu a reuşit să acceadă în eşalonul al treilea.

Aşa cum am început, sportul sucevean este greu de susţinut doar de Primărie şi Consiliul Local şi este nevoie de implicarea părţii private şi de o legislaţie care să sprijine investiţiile în sport.

În rest, la alt nivel, pe vremuri, un doctor sucevean a mers în Australia să vadă nişte rase de oi. Când a ajuns în faţa unui quaker cu pălăria lui din păr de cangur a fost întrebat: tu de unde eşti? Din România, a răspuns românul. Australianul s-a scărpinat după ureche şi a spus: „A, da… Ilie Năstase, Nadia Comăneci!”. 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: