Deputatul Ioan Balan este încrezător că tot mai multe şcoli şi grădiniţe din judeţul Suceava vor intra în programul „Masă la şcoală”

> Este util pentru reducerea abandonului şcolar, pentru eliminarea excluziunii sociale şi pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare, consideră parlamentarul PNL

Prim-vicepreşedintele PNL Suceava, deputatul Ioan Balan, a susţinut, printr-o declaraţie politică în Parlament, necesitatea realizării de programe care să ducă la reducerea abandonului şcolar pentru că este important ca toţi copiii să meargă la şcoală.

„Chiar dacă România a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare economică semnificativă, mult prea mulţi copii sunt încă lipsiţi de dreptul constituţional la educaţie, nu pentru că nu vor să meargă la şcoală, ci pentru că nu pot. Cel mai important factor care îi ţine departe de şcoală este reprezentat de starea materială a familiilor din care provin, de distanţa prea mare faţă de unităţile de învăţământ, de lipsa unor politici publice care să-i ajute să meargă zilnic la şcoală” a explicat deputatul liberal sucevean.

El a amintit că în anul 2013, împreună cu mai mulţi colegi deputaţi, a iniţiat o propunere legislativă prin care se propunea finanţarea programului „Masă la şcoală” pentru elevii din învăţământul obligatoriu de stat şi privat, primar şi gimnazial.

„Chiar dacă era evidentă necesitatea acestui program, propunerea legislativă a fost tergiversată, amânată sau considerată mult prea puţin importantă de unii decidenţi. Mai târziu, la presiunea PNL, programul a fost demarat sub forma unui program-pilot pentru 50 de şcoli şi, în anul 2020, a fost extins de Guvernul PNL până la 150 de şcoli” a spus Balan, care a subliniat că, numai în anul şcolar care abia s-a încheiat de acest program au beneficiat 68.000 de elevi şi preşcolari.

Deputatul sucevean consideră că programul „a fost un succes”, demonstrând că este un instrument util pentru reducerea abandonului şcolar, pentru eliminarea excluziunii sociale şi pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Totodată, el a spus că a aflat cu deosebită satisfacţie că, începând cu anul şcolar următor, guvernul condus de Nicolae Ciucă va dubla numărul de unităţi de învăţământ în care se va acorda masă la şcoală, la un număr de 300 de şcoli şi grădiniţe, bugetul alocat fiind de aproape 355 de milioane de lei.

„Îmi exprim speranţa că, la nivelul judeţului Suceava, atât autorităţile administraţiei publice locale, cât şi conducerile unităţilor de învăţământ vor depune toate diligenţele pentru ca tot mai multe unităţi de învăţământ să participe în acest program. Pentru copiii suceveni, în special pentru cei din mediul rural, acest program va fi de un real folos. Cred cu putere că dacă vom continua să investim în educaţie, în mod real, aşa cum face Guvernul Ciucă prin programul «Masă la şcoală», ne vom realiza un obiectiv naţional esenţial, ca toţi copiii să meargă la şcoală” a conchis Ioan Balan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: