Patru firme sucevene au fost amendate cu 90.000 de lei pentru muncă nedeclarată

> Necomunicarea accidentelor de muncă, împiedicarea efectuării controlului şi neconformarea la măsurile dispuse de inspectorii ITM au fost sancţionate cu un total de 45.500 de lei

În luna mai, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava au avut 253 de controale, dintre care 199 în domeniul relaţiilor de muncă, iar 54 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Romeo Butnariu, şeful instituţiei, evidenţiază că, în urma a deficienţelor constatate, au fost aplicate 134 de sancţiuni contravenţionale, a căror valoare totală este de 242.000 de lei. Numai pe linie de relaţii de muncă, amenzile au însumat 196.500 de lei, depistate fiind 5 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Între acestea, un salariat a fost depistat la serviciu în afara programului stabilit prin contractul individual de muncă cu timp. Totodată, inspectorii de muncă au prins 4 persoane care lucrau fără contracte individuale de muncă.

Conform şefului ITM, pentru muncă nedeclarată au fost sancţionaţi 4 angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 90.000 de lei.

În domeniul relaţiilor de muncă, deficienţele frecvent constatate ţin, pe lângă cele deja menţionate, de nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară, obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat, acordarea concediilor de odihnă şi a repausului săptămânal.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, Romeo Butnariu spune că, în urma celor 54 de controale efectuate, lucrătorii specializaţi ai ITM au aplicat 74 de sancţiuni contravenţionale, cu un total al amenzilor de 45.500 de lei. Printre deficienţele constatate au fost evidenţiate necomunicarea evenimentelor de tipul accidentelor de muncă, împiedicarea efectuării controlului, neconformarea la măsurile dispuse de inspectori, cât şi lipsa planului de sănătate şi securitate.

În luna mai 2022, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava au fost comunicate 16 evenimente cercetate sub aspectul încadrării în categoria accidentelor de muncă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: