Parlamentul European solicită acordarea statutului de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova

Cu 529 voturi pentru, 45 împotrivă şi 14 abţineri, Parlamentul a adoptat ieri o rezoluţie prin care invită şefii de stat sau de guvern – care se reunesc joi şi vineri – să acorde „fără întârziere” statutul de ţară candidată la UE Ucrainei şi Republicii Moldova.

Consiliul ar trebui să facă acelaşi lucru cu Georgia „de îndată ce guvernul său a obţinut rezultate” în ceea ce priveşte priorităţile indicate de Comisia Europeană.

Eurodeputaţii insistă asupra faptului că nu există o „procedură accelerată” pentru aderarea la UE şi că aderarea rămâne un proces structurat şi bazat pe merite, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare la UE şi depinde de punerea în aplicare efectivă a reformelor.

Rezoluţia subliniază că nu există nicio alternativă la extindere, care este „mai mult ca niciodată o investiţie geo-strategică” într-o UE stabilă, puternică şi unită. Perspectiva aderării depline la UE pentru ţările care se străduiesc să devină state membre ţine de propriile interese politice, economice şi de securitate ale Uniunii Europene. Eurodeputaţii solicită ca procesul de extindere să fie „redinamizat” şi deblocat în ceea ce priveşte Balcanii de Vest.

Ucraina (pe 28 februarie), Republica Moldova şi Georgia (ambele pe 3 martie) au solicitat aderarea la UE în urma atacului Rusiei împotriva Ucrainei. Pe 17 iunie, Comisia a publicat avize cu privire la cele trei cereri, recomandând Consiliului să confirme perspectivele Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei de a deveni state membre ale UE.

Subiectul se află pe ordinea de zi a Consiliului European, care se reuneşte astăzi şi mâine la Bruxelles.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: