Omul de lângă noi

Ion Ciornei la 90 de ani

Ion Ciornei – care la 24 iunie 2022 împlineşte 90 de ani – s-a născut în comuna Pârteştii de Sus (judeţul Suceava), ca al III-lea copil al Eufrosinei şi Zaharia Ciornei.

A lucrat în sectorul energetic al ţării vreme de 28 de ani, între 1962 – 1990.

În lucrarea „File din istoria energeticii româneşti” (vol. II, Editura N’Ergo, Bucureşti, 2007, p. 6, coordonator: Corneliu Pâslaru şi Ovidiu Mustaţă), citim următoarele:

A absolvit şase clase elementare în comuna Pârteştii de Sus.

În 1945 a plecat la Câmpulung Moldovenesc, ca ucenic la un atelier mecanic, la patron. Ucenicia a continuat-o la Şcoala Profesională de la Câmpulung Moldovenesc, ca elev-ucenic în 1950 obţine calificarea de bobinator de maşini electrice. Lucrează un an la Întreprinderea de Industrializare a Lemnului la Câmpulung Moldovenesc. De aici este trimis la Facultatea Muncitorească din cadrul Institutului Politehnic din Iaşi, unde a urmat 4 ani cursuri paralele – liceu şi facultate – cu bursă-salariu.

Din anul IV urmează cursuri obişnuite şi obţine titlul de inginer în specialitatea electrificarea industriei şi agriculturii.

Primii doi ani după terminarea facultăţii a lucrat ca inginer la IRUM Vatra Dornei, iar următorii 5 ani a lucrat în specialitatea sa la Întreprinderea Minieră Vatra Dornei, ca inginer-şef.

Înfiinţarea Întreprinderii de Reţele Electrice Suceava a constituit o oportunitate pentru orice energetician din zonă. Deci, şi pentru Ion Ciornei, care, începând din 1962, se transferă la această unitate, unde va lucra în diferite funcţii până la pensionare. Iniţial, îndeplineşte un an funcţia de şef al Centrului Mixt Energetic Suceava. Apoi, vreme de şase ani este şef al Serviciului de producţie. În 1969 este promovat în funcţia de director al Exploatării Electroenergetice Judeţene Suceava. După un an devine inginer-şef adjunct cu probleme de personal, pe care o ocupă trei ani. Din 1973, până la pensionarea sa în 1990, a lucrat ca inginer principal proiectant, de gradul II. În această calitate s-a făcut mereu remarcat prin experienţa sa, transpusă în soluţii practice şi foarte economice prin abordarea celor mai grele lucrări şi prin fundamentarea lor, prin calcule inginereşti. A coordonat colectivele de proiectare a reţelelor de M.T. şi J.T. şi a posturilor de transformare, iar în finalul activităţii la IRE Suceava a contribuit şi la proiectarea reţelelor şi staţiilor de 110 Kv. După pensionare s-a reangajat la firma Loial, înfiinţată şi dezvoltată până la nivelul unei firme de top pe ţară de fostul său coleg de IRE, inginerul Sorin Iacob.

Ion Ciornei a iubit neobosit cartea şi profesia. A rămas toată viaţa un împătimit cititor. A făcut sport şi vara a mers la cosit în satul natal.

Împreună cu soţia sa, distinsa profesoară Olimpia Ciornei, a îndrumat şi coordonat cu multă dragoste şi înţelepciune cele două fete, Florina şi Cătălina, ajunse azi universitare la Suceava şi la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Îşi iubeşte deopotrivă şi ajută cele două nepoate Ileana şi Maria – prima, absolventă a Facultăţii de Filologie şi Cinema, la Edinburgh, cea de-a doua, medic rezidenţiat-sportiv, Bucureşti.

La cei 90 de ani, colegii şi prietenii îi urează din toată inima încă mulţi ani cu sănătate şi fericire.

Ing. GHEORGHE BEJAN

şi un grup de prieteni 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: