La Fălticeni

Expoziţie cu noi lucrări ale artistului plastic Radu Bercea

În după-amiaza zilei de vineri, 17 iunie, în holul de marmură al Colegiului Naţional „Nicu Gane” din municipiul Fălticeni, a fost vernisată o nouă noi expoziţie de pictură purtând semnătura artistului plastic humorean Radu Bercea. Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Fălticeni şi Colegiul „Nicu Gane”, a fost iniţiat şi inclus în programul cenaclului cultural-artistic „Nicolae Labiş” din Fălticeni. Expoziţia conţine lucrări de grafică care reprezintă biserici şi mănăstiri din Bucovina, lucrări de artă decorativă, folosind metode în forme tridimensionale, concepute de pictorul şi graficianul Radu Bercea, dar şi tablouri care reprezintă peisaje, realizate cu culori acrilice, mandale – lucrări decorative de factură orientală şi o impresionantă colecţie de peşti realizaţi în tehnică tridimensională.

Radu Bercea, unul din sfinţii închisorilor din spaţiul românesc

Prof. Codrin Benţa, directorul Colegiului Naţional „Nicu Gane” a deschis evenimentul cu o prezentare a personalităţii artistului Radu Bercea, care „expune cu dragoste”, de fiecare dată, în oraşul care de 3 ani l-a adoptat, oferindu-i titlul „Cetăţean de onoare”.

În prima parte a expunerii sale, Codrin Benţa a vorbit despre anul 1959, când Radu Bercea era elev în anul trei la Şcoala de Pictură şi Arte Decorative „Octav Băncilă” din Iaşi şi, în urma unei discuţii cu colegii săi în care a afirmat că „ruşii n-au venit să ne elibereze, ci să ne ocupe”, cineva l-a „turnat”, fiind arestat pe 30 aprilie de organele de securitate şi condamnat la 20 de ani de muncă silnică şi 10 ani de degradare civică. A trecut prin lagărele de la Balta Brăilei, Luciu-Giurgeni, Cireşu, Grădina, Strâmba, Salcia, unde i-a cunoscut pe scriitorul Alexandru Ivasiuc şi pe academicianul Alexandru Zub, Stoeneşti, unde a fost coleg cu scriitorul Alexandru Paleologu, cu Măraşu, Saivane şi, în final, a fost închis în bacul Gironde, fiind eliberat pe 27 aprilie 1964.

„Domnul Radu Bercea oricând este binevenit la noi pentru a ne aduce şi a expune lucrurile frumoase pe care le creează. Am văzut că, în ultima perioadă, prin lucrările pe care le realizează, Radu Bercea ne redă bisericile şi mănăstirile din Bucovina, apoi continuă cu lucrările din categoria deco art, o formulă greu de înţeles, cu multe materiale folosite, apoi lucrează mult pe acrilic şi continuă să facă peisaje frumoase. Astăzi, la Colegiul «Nicu Gane», avem o expoziţie mixtă: acrilic, deco art, mandale. Şi pentru că suntem într-o zonă piscicolă, avem şi mulţi peşti…

Este foarte frumos că Radu Bercea s-a gândit să ne aducă din nou culoare, să ne aducă bucuria plăcerii de a vedea o astfel de manifestare artistică de înaltă ţinută. El este unul din sfinţii închisorilor din spaţiul românesc, care a prezentat publicului peste 200 de ex-poziţii personale, iar atelierul său, deschis non-stop, este astăzi o fabrică de artă care ne bucură pe noi toţi. Vă aşteptăm în septembrie din nou la noi, cu o nouă expoziţie cu peisaje frumoase realizate de dl Radu Bercea” a fost invitaţia făcută de prof. Codrin Benţa iubitorilor de artă.

Oameni cu care ne mândrim şi pe care îi dorim permanent în mijlocul comunităţii

Prezent la vernisaj, primarul Gheorghe Cătălin Coman a scos în evidenţă oportunitate deosebită pe care o au aceste evenimente în viaţa comunităţii (cu referiri la vernisajul expoziţiei pictorului Mihail Gavril din 15 iunie şi la expoziţiile lui Radu Bercea vernisate la Fălticeni), realizate de oameni a căror poveste de viaţă ne-a impresionat şi pe care îi mai invităm să fie prezenţi la Fălticeni cu expoziţii pentru că „pe lângă povestea vieţii pe care a trăit-o până acum, ne prezintă prin imagini o altă poveste interesantă, în care sunt reflectate sentimente şi mesaje evidenţiate prin culoare”.

„Sunt încântat şi onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră, de doi cetăţeni de onoare, unul de aproape trei ani, celălalt de aproape trei zile (pictorii Radu Bercea şi Mihail Gavril – n.n.), oameni cu care ne mândrim şi pe care îi dorim permanent aproape, în mijlocul comunităţii, mai ales pentru lucrurile frumoase care se întâmplă datorită lor. Ne bucură faptul că reuşiţi să stimulaţi şi să creşteţi această tradiţie şi această efervescenţă” a precizat primarul Cătălin Coman.

Un creator de artă mult îndrăgit la Fălticeni

Profesorul de istorie şi scriitorul Constantin Bulboacă, în calitate preşedinte al Cenaclului cultural artistic „Nicolae Labiş” şi de iniţiator al evenimentului, a punctat câteva aspecte legate de bisericile şi mănăstirile din Bucovina, care ne reprezintă peste tot în lume, o parte din ele fiind redate privitorului prin lucrările lui Radu Bercea.

„Eu încerc să fiu alături de artă, având în preajmă oameni care iubesc arta. Cultura este o armă teribilă prin care un neam îşi păstrează veşnicia, iar noi, românii, vom fi veşnici prin ceea ce creăm frumos. Artistul Radu Bercea e un om cu o trăire deosebită, cu o sensibilitate aparte. Bisericile şi mănăstirile prezentate de el astăzi reprezintă un panteon al simţirii româneşti, lucrările sale fiind o lecţie de creştinism.

Aşa cum spunea Nicolae Iorga, «noi, românii, am fost învinşi adesea pe câmpul de luptă, dar am întins adversarilor noştri arma fină». Acea armă fină a noastră a fost păstrarea credinţei, păstrarea limbii. Şi tocmai cea ce face aici artistul Radu Bercea, nu este decât o lecţie de creştinism, de ceea ce înseamnă pentru noi românii, ortodoxia.

Prin activitatea cenaclului nostru «Nicolae Labiş» din Fălticeni, noi dorim să construim, să arătăm că suntem un loc minunat şi binecuvântat de Dumnezeu, că oraşul nostru trebuie să-şi reia locul de «Florenţă a culturii româneşti»” a spus prof. Constantin Bulboacă.

Alături de oameni „deschişi şi dragi”

Emoţionat, Radu Bercea a dezvăluit o parte din secretul creaţiei sale, precizând că este onorat şi încântat că se află din nou la Fălticeni, având alături oameni plăcuţi, de care se simte profund legat: „Aici, eu mă simt foarte bine, cred că mai bine ca acasă, între oameni deschişi şi dragi mie. Despre lucrările deco art pe care le-am realizat pot să vă spun doar că pentru realizarea lor folosesc un adeziv descoperit de mine, care, cu ajutorul cuţitului de paletă prinde formă şi la final este patinat cu culoare”.

La vernisaj au participat personalităţi cunoscute ale lumii artistice locale, cum ar fi pictorul Mihail Gavril, scriitorii Ioan Ţicalo, Mioara Gafencu, Mihaela Grădinaru şi un public ales, printre care, desigur, s-au numărat şi mulţi fălticeneni iubitori de artă.

Manifestarea s-a încheiat cu un recital de nai al solistului şi culegătorului de folclor Grigore Gafincu, un om cu suflet minunat care a reuşit să învingă o boală cruntă şi a revenit, după doi ani, să ne încânte cu muzica sa. Printre melodiile interpretate s-au numărat „Ave Maria” de Schubert, „Balada” lui Ciprian Porumbescu, lucrări în stil folcloric instrumental şi simfonic de la compozitori precum Mozart şi Vivaldi, până la John Lennon şi Gheorghe Zamfir sau de inspiraţie populară, cum este cunoscuta melodie „Ciocârlia”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: