Un punct de vedere

O idee total nepotrivită!

> Ca ecou la articolul “Apreciaţi sau umiliţi”, ediţia din 15 iunie a.c. a „Crai nou”

 Vă prezint un punct de vedere. Ideea, transpusă într-o petiţie online de “o profesoară cu experienţă de la o şcoală gimnazială din Bacău”, este total nepotrivită, chiar supărătoare pentru cei care, încă, mai vor binele acestei ţări.

Iată argumentele! Opinia este în profundă discordanţă cu însuşi principiul care guvernează societatea românească, acela al concurenţei, al competivităţii, al luptei acerbe pentru succes. Oare profesoara a uitat versurile poetului George Coşbuc: “O luptă-i viaţa, deci te luptă / cu dragoste de ea, cu dor” (din memorie)… Unde nu-i luptă, unde nu-i concurenţă, acolo nu este progres, ci doar plafonare păgubitoare; şi pentru elev, şi pentru societate.

 Unde vrem să ajungem? La o şcoală unde se verifică “competenţele”! Care competenţe, fără aprofundarea materiilor, fără teze!?

Se cunoaşte “sus” că avem “studenţi” care nu au deprins bine cititul unui text; ce să mai vorbim despre matematică şi alte materii, strict necesare unui om care, mâine-poimâine, accede în politică: istoria, geografia, fizica, chimia…

O societate capitalistă, cu economie de piaţă, fără concurenţă, este deja o noţiune fără sens!

…Cât priveşte “invidie şi ură, încurajând animozităţi între copii de vârstă mică şi adolescenţi”, iarăşi vorbim despre o greşeală impardonabilă de a privi situaţia. Din contra, premierea în cadru festiv este un mijloc extraordinar de a sensibiliza conştiinţele în formare ale copiilor. A ajuns profesoara la doctorat fără a lua, măcar o dată, în anii de şcoală, o menţiune?!

Au trecut 55 de ani, dar urcarea mea pe scena şcolii pentru a-mi lua diploma a rămas vie. Şi luând doar menţiune, m-am ambiţionat, m-am îndârjit, m-am supărat pe mine însumi încât, în următorii ani de liceu am obţinut premiul al III-lea, concurenţa fiind acerbă, iar inteligenţa fiind hotărâtoare (martor îmi este prof. univ. dr. Mihai Nechifor de la Facultatea de Medicină Iaşi).

     CONSTANTIN HLUŞNEAC,

inginer energetic, licenţiat în drept ş.a. 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI