Municipiul Fălticeni are un nou cetăţean de onoare – pictorul Mihail Gavril

La Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni a avut loc miercuri, 15 iunie, de Ziua Culturii Fălticenene, vernisajul expoziţiilor de pictură „Hotarul nevăzut” şi „Nicolae Labiş” şi decernarea titlului „Cetăţean de onoare”, unuia dintre pictorii contemporani „de o mare şi rară sensibilitate”, Mihail Gavril. Alături de Mihail Gavril au fost prezenţi la eveniment mama sa, concetăţenii din comuna Preuteşti, foşti profesori şi învăţători ai artistului, iubitori ai artei, primarul Cătălin Coman şi administratorul public Alexandru Rădulescu.

Născut şi crescut la Fălticeni, licenţiat în pictură (Academia de Artă „Luceafărul”) şi în artă murală (Universitatea de Artă din Bucureşti), Mihai Gavril este membru al Uniunii Artiştilor Plastici, având o activitate de peste 40 de ani în domeniul artelor plastice. Mihail Gavril pictează în acuarelă şi în ulei, pe pânză, pe hârtie, pe piele, pe tablă de inox sau aluminiu. A desenat şi a creat artă monumentală, frescă şi mozaic.

Începând cu anul 1981, creaţiile sale au fost prezentate în aproape 70 de expoziţii personale, în ţară, cât şi peste hotare; a participat la peste 100 de expoziţii de grup, la care se adaugă numeroase tabere de creaţie şi stagii de documentare în străinătate. A expus în România, Germania, Luxemburg, Franţa, Elveţia, Belgia, Spania, SUA, Austria şi Suedia. Lucrări semnate de Mihai Gavril se regăsesc în colecţii particulare sau publice din Belgia, Elveţia, Germania, Grecia, Italia, Israel, Japonia, România, Spania, Suedia, SUA. Lucrări de artă monumentală (fresca, sgrafitto, mozaic) au fost realizate la Suceava, Târgovişte, Tulcea, Antileşti – Fălticeni şi Liege (Belgia).

„Un contribuitor fălticenean la cultura naţională”

Prin lucrările expuse, Mihail Gavril ne invită într-o lume misterioasă, geometrică şi conceptuală redată privitorului de artă prin lucrări care construiesc o poveste în sine şi care transmit multe despre percepţiile, trăirile şi modul de a gândi şi a relaţiona al artistului. Titlul expoziţiei nu este întâmplător, întrucât arta sa poate fi plasată la limita dintre geometrie, abstractizare, conceptualizare şi sensibilitate şi expresivitate a actului artistic.

Despre pictorul Mihail Gavril şi activitatea sa artistică a vorbit prof. Neculai Sturzu, cel care îl consideră că artistul plastic fălticenean „se recomandă contribuitor fălticenean la cultura naţională”.

„Domnia sa a mai dăruit ochilor fălticenenilor tablouri în trei rânduri până acum, aceasta fiind a patra expoziţie. Este cunoscut în lumea artiştilor ca «pictorul călător» pentru că domnia sa a făcut, face multe călătorii de studiu şi de creaţie, pelerinaje, iar toate acestea se finalizează cu expoziţii. Sunt expoziţii care au făcut vâlvă, au fost momente culturale extrem de vii şi cu multă participare. «Lumină din ara Sfântă», «Catedrale europene», «Pelerinaj la Muntele Athos» sunt cele mai reprezentative pentru felul în care artă opera domniei sale.

Expoziţia vernisată astăzi este, în mai multe sensuri, semnificativă pentru ansamblul uriaşei sale opere, materializată în zeci de expoziţii personale în ţară şi străinătate. Lucrările domniei sale se află în colecţii particulare şi publice în ţări de pe cel puţin trei continente, lucruri de artă monumentală în Belgia şi în ţară. A doua sală a expoziţiei este dedicată unui număr de şase lucrări despre Nicolae Labiş care trădează o dată în plus legătura e care o are artistul cu spaţiul moldovenesc şi bucovinean.

Foarte multe tablouri poartă în titlu nume de locuri, de la Antileşti la Râşca, de la Probota la Moldoviţa şi aşa mai departe.

În al doilea rând este semnificativă expoziţia pentru că ilustrează sinteza pe care o face domnia sa între pictura de şevalet şi arta monumentală. Avem lucrări cu care nu suntem obişnuiţi prin amploare pentru că domnia sa stăpâneşte o foarte largă gamă de modalităţi artistice. Pictează pe fel de fel de suprafeţe, pictează în maniere diferite, ba chiar şi-a însuşit şi tehnica digitală pe care, aşa cum spun unii comentatori ai operei sale, o utilizează în mod strălucit” a spus prof. Neculai Sturzu.

O comunicare permanentă între artist şi infinit

Pentru Mihail Gavril desenul este considerat o reprezentare a percepţiei sale despre lumea care-l înconjoară, fiind o expresie a universului său, a călătoriilor sale. Grafismul practicat şi alegerea culorilor ne introduc, prin intermediul imaginilor artistice, în viaţa spirituală a societăţii. De remarcat este că, de fiecare data când privim o lucrare semnată de Mihail Gavril, mai descoperim ceva…

„Grila prin care pictorul, creatorul plastic percepe lumea este una profund creştină. Şi spun asta referindu-mă la zidurile vechilor mănăstiri, la clopote, la turle, la intrări în mănăstiri, la uşi împărăteşti, chiar şi sfântul antimis apare stilizat în câteva picturi. Muzica sferelor este sugerată de clopotele de la Putna sau de la Probota, aşa încât comunicarea între artist şi infinit este aproape permanentă.

Titlul acesta, «Hotarul nevăzut», are noi sensuri şi este probabil hotarul între material şi imaterial, între concret şi inefabil, între profan şi divin. Este locul în care privitorul, invitat la a contemplaţie şi autocunoaştere, abandonează cunoaşterea raţională, senzorială, lăsând locul intuiţiei.

Să nu uităm ceea ce se întâmplă la Antileşti (satul de lângă Fălticeni unde locuieşte artistul), locul unde Dumnezeu a lăsat un minereu ceresc care conţine lumină, culoare şi formă, acolo unde este o extraordinară alternanţă între deal şi vale, între pădure şi iaz, acolo unde lumina este asemenea celei din Toscana, domnia sa, prin forţe proprii şi cu cheltuială proprie, a creat un spaţiu care adăposteşte tabere de creaţie a pictorilor, graficienilor şi sculpturilor. Probabil că după acest eveniment, drumul până la acel loc va fi mai neted decât era până acum” a precizat Neculai Sturzu.

Artistul care la Antileşti „amestecă frumuseţea naturii cu culoarea”

Primarul Cătălin Coman s-a arătat impresionat de calitatea oamenilor prezenţi la vernisaj „Hotarul nevăzut” şi „asta demonstrează că maestrul Gavril este apreciat, iubit de întreaga comunitate fălticeneană”.

Înainte de a înmâna cea mai înaltă distincţie locală, Cătălin Coman şi-a adus aminte de prima întâlnire cu pictorul Mihail Gavril, întâlnire care a avut loc la Antileşti, acolo unde maestrul revine cu drag pentru a se relaxa, dar şi pentru a crea.

„În urmă cu 10 ani, în 2012, într-o zi de vară, la început la mandat, dl prof. Constantin Bulboacă mi-a făcut o surpriză şi am ajuns la Antileşti. Am rămas impresionat de frumuseţea locului şi a creaţiilor dumneavoastră, de modul în care reuşeaţi să amestecaţi frumuseţea naturii cu culoarea. Atunci ne-am despărţit spunând să ne revedem sănătoşi şi peste 10 ani. Iată că ne revedem în 2022! Sunt extraordinar de bucuros că sunt astăzi aici şi pot să transmit ceea ce Consiliul Local deja a aprobat: Oferirea titlului «Cetăţean de onoare a municipiului Fălticeni» artistului plastic Mihail Gavril.

Acest titlu înseamnă în primul rând preţuire, respect, valoare, înseamnă confirmarea identităţii pictorului Mihail Gavril la unul dintre oraşele importante ale României, în ceea ce priveşte cultura şi ştiinţa naţională. Înseamnă a pune lucrurile în matca lor firească, serioasă, înseamnă un mod de ai mulţumi domnului Mihail Gavril pentru că o parte din talentul său artistic s-a reîntors în oraşul în care s-a remarcat încă din şcoala gimnazială” a spus Cătălin Coman.

Titlu dedicat familiei şi iubitorilor de artă

După primirea diplomei de cetăţean de onoare, Mihail Gavril le-a mulţumit tuturor celor prezenţi, publicului care a umplut până la refuz sala de expoziţii a Bibliotecii Municipale.

„Plecăciune în faţa tuturor” au fost primele cuvintele ale pictorului Mihail Gavril, profund emoţionat de prezenţa atâtor oameni dragi în jurul său, oameni care îl cunosc, deţin lucrări realizate de domnia sa şi care i-au dăruit şi o multitudine de gânduri bune, de mulţumiri pentru fiecare lucrare dăruită publicului, pentru fiecare moment trăit lângă artist în expoziţie sau în atelierul său de la Antileşti.

„Vă mulţumesc din suflet. Degeaba aş spune că am făcut sau că voi face. Pentru mine faptele contează. Dedic acest titlu părinţilor mei, dascălilor mei, tuturor prietenilor şi iubitorilor de artă” a precizat Mihail Gavril.

Un artist al sufletului

O surpriză plăcută pentru Mihail Gavril a fost şi prezenţa unuia dintre cei mai vechi prieteni ai săi, prof. Constantin Bulboacă.

„Este un prieten vechi despre care voi vorbi cu sufletul, pentru că ne ştim de când eram tineri şi Mihai a vernisat prima expoziţie la Casa Tineretului. Un om de o generozitate deosebită, un om legat de locurile natale şi un mare român prin tot ceea ce face.

Mihail Gavril este un artist al sufletului, al universului, are acea patină care îl deosebeşte oriunde ai merge. Aceasta este o valoare care, chiar dacă nu îi place lui Mi-hai, îl urcă în lumea maeştrilor.

Am vorbit cu dumnealui să îl prezinte pe Nicolae Labiş, iar astăzi aveţi ocazia să vedeţi în sala alăturată câteva lucrări dedicate lui Nicolae Labiş” a precizat scriitorul Constantin Bulboacă.

După mai multe cuvinte frumoase adresate artistului plastic de oameni care îl cunosc şi îl îndrăgesc, vernisajul expoziţiei de miercuri s-a încheiat cu un concert de nai susţinut de Teodora Albu, studentă la Conservatorul din Iaşi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: