COVID, PUTIN – milioane de morţi şi groază

Nici după 6,5 milioane de morţi în toată lumea COVID-ul nu-şi ia tălpăşiţa, iar din 24 februarie Vladimir Putin şi armata Federaţiei Ruse îi dau o mână de ajutor: omoară vitejeşte peste 60.000 de oameni în 100 de zile, militari ruşi şi ucraineni alături de bătrâni şi copii fără altă vină decât aceea de a se afla în calea gloanţelor soldatului sovietic: cel mai mare ucigaş pe care l-a cunoscut istoria de la începuturile sale. Mai adăugaţi cifrelor de mai sus morţii de foame şi sărăcie provocate de imposibilitatea aprovizionării cu pâine şi cu de-ale gurii ca să aveţi imaginea nefardată de televiziunile şi propaganda ruseşti a „omului“ Putin. Indiferent de voinţa poporului rus, istoria universală îi va aşeza chipul alături de marii călăi ai omenirii.

Nu-ţi mai vine să te apuci de nimic. În fiecare dimineaţă, cu ochii pleoştiţi de somn, te uiţi la TV să vezi pe cine au mai bombardat, pe cine şi câţi au mai ucis noaptea trecută. Te duci la serviciu să-ţi asiguri traiul zilnic. Tot mai scump. Dacă ţi-ai început o casă, nu-ţi vine a o termina până nu se alege cumva soarta războiului. Îţi ţii copiii aproape şi nici nu i-ai mai trimite la şcoală. Ce rost mai are dacă se trezeşte un casap care se crede împărat şi vine şi ţi-i ucide?

Era o vreme când vântul de dimineaţa devreme aducea miros de praf de puşcă. Se bombarda în vecinătatea Bucovinei: Liov, Ternopol, Transcarpatia: aici nu a fost şi nu e vorba de un război între armate duşmane, ci de a-i ucide pe ucraineni şi a degaja terenul pentru noua sămânţă pravoslavnică, aceea rusă, blagoslovită de patriarhul Moscovei ca să ucidă cât mai mulţi fraţi întru credinţă ucraineni. Nu mai încap credincioşii ruşi de credincioşii ucraineni!

De la începutul războiului, principalele ţinte au fost şcolile, liceele, prima lovită fiind universitatea celebră din Harkov. E clar. Pentru Putin ştiinţa, cărţile, şcolile nu fac doi bani în faţa tancurilor, a ghiulelelor, a bombelor (inclusiv nucleare) aruncate asupra altor popoare, numai bune de înrobit, căci ruşii nu iubesc libertatea celorlalte popoare. N-au scăpat din cătare muzeele şi chiar grădiniţele, peste 200 de copii fiind ucişi, deşi mititeii nu luptau împotriva cotropitorilor, iar cine ucide copii, bolnavi, bătrâni, schilozi… zile multe de la Domnul nu are.

Numai că urmările războiului fratricid se înmulţesc: 4 milioane de refugiaţi în Polonia, altele în Occident, unul în România şi Moldova – bărbaţii au mers la luptă, iar nevestele şi-au încărcat pruncii în maşini, şi-au abandonat casele şi locul de muncă şi-au fugit din calea barbarilor jefuitori şi violatori la începutul celui de-al XXI-lea veac! Au găsit înţelegere la vecini, fiind ajutate să găsească un loc de muncă şi să-şi dea copiii la şcoală. N-aş fi crezut niciodată că solidaritatea umană, mila faţă de aproapele pot învinge barbaria.

Războiul lui Putin a ridicat din neantul istoriei naţiunea eroică ucraineană: omenirea a descoperit patriotismul fierbinte al unui popor lovit de soartă. Ucraina şi-ar putea pierde libertatea pentru o perioadă scurtă, dar ocupantul rus se va confrunta cu pierderi masive de soldaţi şi tehnică de luptă într-un război de gherilă pe care soldatul sovietic nu-l va putea câştiga niciodată. Nu se poate câştiga un război ticălos împotriva unui întreg popor şi a întregii umanităţi.

Soarta Rusiei şi a poporului rus, însă, va fi pecetluită pentru multe decenii de acum încolo. Războinicii ruşi şi familiile lor se vor confrunta cu izolarea internaţională, iar democraţiile lumii nu vor ierta zecile de mii de morţi absolut inutile. Nivelul lor de trai va avea de suferit, iar economia va fi ameninţată de faliment. Nu ştiu cine le va mai întinde mâna. Putin le-a dat lovitura de graţie, iar trezirea din coşmar nu va întârzia prea mult.

Însă războiul imperial putinist a reuşit ceea ce n-au reuşit ultimele 7 decenii: să strângă legăturile între popoare europene aflate sub ameninţarea noului ţar, să sporească puterea militară a NATO şi să aducă în centrul Universului Uniunea Europeană, al doilea competitor după Tratatul Nord-Atlantic şi împreună cu acesta. Măcar o speranţă că nu vom fi lăsaţi singuri în caz de atac rusesc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: