Paul McCartney, o legendă a muzicii britanice şi un artist extrem de activ, a împlinit 80 de ani

Când avea 25 de ani, Paul McCartney îşi imagina în cântecul „When I’m Sixty Four” că atunci când va ajunge la bătrâneţe va avea parte de o viaţă liniştită de pensionar. Legendarul muzician britanic, care a rămas de atunci un artist extrem de activ, a împlinit vârsta de 80 de ani sâmbătă, cu o săptămână înainte de a susţine un concert la Festivalul Glastonbury, informează AFP. El va deveni cu această ocazie cel mai vârstnic cap de afiş din istoria celebrului festival muzical, care atrage zeci de mii de spectatori în sud-vestul Angliei.

Nedorind să renunţe deocamdată la scenă, celebrul membru al trupei The Beatles, care susţine concerte solo de peste 50 de ani, a trebuit totuşi să facă o pauză în timpul pandemiei de COVID-19. El s-a retras atunci în ferma pe care o deţine în sud-estul Angliei alături de una dintre fiicele lui, Mary, şi de patru dintre cei opt nepoţi ai săi. A rămas însă un muzician înainte de toate: a profitat de perioada de izolare la domiciliu pentru a înregistra albumul „McCartney III”, lansat în decembrie 2020 şi care a urcat pe prima poziţie în topul britanic.

În curând Lord?

James Paul McCartney s-a născut la Liverpool pe 18 iunie 1942 într-o familie modestă. Mama lui, care era moaşă, a murit când el avea vârsta de 14 ani. În anul următor l-a întâlnit pe John Lennon şi a cântat alături de el în Quarrymen, trupa care a devenit ulterior The Beatles, odată cu sosirea în formaţie a lui George Harrison şi a lui Ringo Starr.

Cei patru tineri cu coafuri care au devenit aproape imediat emblematice au declanşat prin intermediul muzicii lor un adevărat val de isterie în rândul fanilor. Fenomenul supranumit „Beatlemania” s-a abătut asupra lumii întregi.

Însă prietenia din copilărie nu a rezistat. Înregistrările de la „Let It Be”, piesa inclusă pe albumul omonim, a marcat finalul pentru „Fab Four” şi pentru trupa The Beatles, pe 10 aprilie 1970, spre disperarea milioanelor de fani.

Paul McCartney a creat apoi grupul Wings alături de soţia lui, fotografa Linda Eastman, care cânta la clape. Cuplul a crescut patru copii: Mary, Stella – devenită o cunoscută creatoare de modă -, James şi Heather – născută din prima căsătorie a Lindei. După o căsnicie de 29 de ani, Linda a murit în 1998 din cauza unui cancer mamar.

A cunoscut-o apoi pe Heather Mills, fost manechin căruia medicii i-au amputat o parte a unui picior după un accident. Cei doi s-au căsătorit în 2002 şi au avut împreună o fiică, Beatrice, înainte de a se despărţi printr-un divorţ intens mediatizat în 2008.

În octombrie 2011, Paul McCartney s-a căsătorit cu americanca Nancy Shevell, moştenitoarea unui bogat antreprenor din Statele Unite. The Sunday Times a estimat averea cuplului la 865 de milioane de lire sterline (peste 1 miliard de euro).

Într-o carieră de mare succes, Paul McCartney a primit numeroase recompense, inclusiv 18 premii Grammy, şi a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a în 1997.

Potrivit speculaţiilor din presa britanică, el ar putea să primească în curând şi titlul de Lord, ca o recunoaştere a amprentei culturale deosebite pe care a lăsat-o acest prolific compozitor, textier şi interpret.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: