S-a încheiat a IX-a ediţie a Simpozionului Naţional

„Valori perene în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Anania”

Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava au fost recent gazdele celei de-a IX-a ediţii a Simpozionului Naţional „Valori perene în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Anania”. Festivitatea de deschidere a avut loc vineri, 10 iunie, în Sala Auditorium „Joseph Schmidt” a universităţii sucevene, unde au susţinut mesaje de bunvenit prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector al instituţiei de învăţământ, şi doamna Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.

A urmat o serie de conferinţe susţinute de preoţi, profesori şi cercetători veniţi din mai multe judeţe ale ţării, precum Alba, Cluj, Iaşi, Bistriţa şi Suceava.

Un moment emoţionant pentru toţi cei prezenţi a fost lansarea volumului colectiv intitulat „Valori perene în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania” de către  PC Pr. Jan Nicolae, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia: „Am sentimentul că această manifestare culturală a devenit în timp forma cea mai curată şi generoasă de respect pentru figura marelui mitropolit cărturar Bartolomeu Anania care a avut ocazia, astfel, să plinească smerit încă o dată canonul celor opt ani de acasă, de data aceasta din acasa sa din dulcea şi dârza Bucovină ştefaniană. Suceava se adaugă în chip mirabil pe harta culturală, alături de Vâlcea natală şi Clujul auroral-vesperal, în valorificarea şi moştenirea modelului cultural Bartolomeu Anania. În acelaşi timp, sunt sigur că acest simpozion se va metamorfoza într-un forum cultural şi teologic bucovinean în care numele Bartolomeu Anania va deschide seria unei alte rotonde a plopilor aprinşi”. Lucrarea va apărea la editurile Crimca şi Renaşterea, până la finalul acestui an, şi conţine 85 de studii şi articole prezentate de-a lungul celor 8 ediţii.

A urmat apoi decernarea Marelui Premiu „Mitropolitul Bartolomeu Anania” de către părintele profesor Jan Nicolae, distincţie care la ediţiile precedente a revenit mai multor personalităţi, dintre care amintim pe vrednicul de pomenire Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, monahia Elena Simionovici de la Mănăstirea Voroneţ sau marele actor Dorel Vişan. Anul acesta, organizatorii au oferit această distincţie PC pr. prof. Ion Buga, fost cadru didactic la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Bucureşti (pentru disciplinele Teologie Dogmatică şi Studiul Noului Testament), dar şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, „un predicator din stirpea bartolomeică, un îndrăgostit al Logosului, asemenea Mitropolitului Bartolomeu Anania. (…) Acordăm Marele Premiu privighetorii pascale Ion Buga, teolog, scriitor, traducător, pentru remarcabila operă de zidire sufletească şi pentru efortul exemplar de a păstra vii şi nealterate valorile morale, culturale şi de credinţă ale Bisericii şi ale Neamului Românesc. Vivat!”

Manifestarea a fost moderată de doamna lector univ. dr. Geta Moroşan, de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, şi a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, prin intermediul Sectorului Media şi Comunicare.

Evenimentul a continuat în ziua următoare la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, unde a fost săvârşită Slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Mitropolit al Ardealului, Bartolomeu (Valeriu) Anania, de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a evocat celor prezenţi o întâlnire avută între patriarhul Justinian, Tudor Arghezi şi Mitropolitul Bartolomeu, chiar în Sâmbăta Moşilor de vară, fapt ce l-a mişcat profund pe poet. Totodată, plecând de la opera marelui cărturar şi mitropolit al Ardealului, „Rotonda plopilor aprinşi”, Preasfinţia Sa a explicat înţelesul acestei sărbători dedicate înaintaşilor noştri, trecuţi la Domnul. „Sâmbăta moşilor, (…) ne tâlcuieşte Mitropolitul Bartolomeu, are o semnificaţie specială prin numele ei. Zile de pomenire a morţilor avem multe în cursul anului bisericesc. Însă, înainte de Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, este o sâmbătă a moşilor, a strămoşilor, a izvoarelor neamului nostru, a rădăcinilor noastre. Moşii sunt cei care ne-au lăsat nouă, zice Mitropolitul Bartolomeu, moşia, patria, cum ne tâlcuieşte Eminescu. Moşii ne-au făcut pe noi moşteni, ce în dicţionar înseamnă proprietari de pământuri. Moşii sunt cei care ne-au transmis nouă moştenire, nu doar materială, ci şi una spirituală, una pe dinăuntru, pe care moştenire datori suntem să o transmitem şi altora, cărora noi, la rându-ne, le vom deveni moş sau strămoş.”

Simpozionul a fost organizat de Asociaţia Şcolară Suceveană pentru Educaţie şi Dezvoltare şi Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” ClujNapoca, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, Mănăstirea Dragomirna, Mănăstirea Cămârzani şi Parohia Şcheia I.

Pr. ŞTEFAN MIHALCEA,

ArhiepiscopiaSucevei.ro

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: