Şeful Gărzii Forestiere Suceava prezintă metode prin care unii operatori încearcă „albirea” lemnului tăiat ilegal

Inspectorul-şef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel, a explicat într-un interviu acordat pentru News Bucovina modalităţile pe care le folosesc unii agenţi economici pentru a acoperi cantităţi de material lemnos tăiat ilegal şi cum acţionează comisarii instituţiei pentru a depista şi dovedi aceste situaţii.

Potrivit lui Găşpărel, transporturile ilegale de lemn se pot împărţi în două categorii, respectiv unele care au la bază furtul propriu-zis sau ilegalitatea propriu-zisă, urmând altele generate de erori de măsurare sau de introducere a datelor.

„La Garda Forestieră Suceava sunt, în medie, cinci erori SUMAL pe zi, ceea ce e un număr destul de mare. În fiecare zi avem echipe care merg la procesatorii mari de lemn de la Rădăuţi şi trebuie să corecteze erori de introducere a datelor. Nu toate cazurile reprezintă transport ilegal în sensul unei intenţii de furt” a precizat şeful Gărzii Forestiere Suceava.

O practică actuală pentru acoperirea de material lemnos tăiat ilegal folosită de operatori este de a încărca suplimentar cu până în 10 mc de lemn, astfel încât, dacă sunt depistaţi,  să fie doar o contravenţie şi să nu li se confişte camionul…

„Pentru depistarea unor astfel de situaţii trebuie descărcat camionul, făcută măsurătoarea şi luată măsura în timp util. Orice camion care este depistat în timpul transportului poate fi probat. Dar dacă încărcătura reuşeşte să intre într-o instalaţie de debitat şi să fie descărcată, deja şansele noastre de a proba fapta se diminuează drastic” a spus Găşpărel.

El a menţionat că, recent, s-a reuşit probarea unor astfel de practici cu transporturi ilegale de până în 10 mc, ceea ce reprezintă un semnal pentru operatori.

Inspectorul-şef Mihai Găşpărel a arătat că şi cazul recent de la un operator din Gura Humorului, unde s-au depistat 1.400 mc de lemn ilegal, este o lecţie pentru cei care intenţionează să recurgă la asemenea metode de „albire” a lemnului tăiat ilegal.

„Faptul că am găsit 1.400 mc de lemn ilegal nu este un succes, pentru că înseamnă că 1.400 mc au dispărut de undeva din pădure. Poate fi un succes pentru cei care au depistat fenomenul. A fost un efort colectiv şi mulţumesc şi IPJ Suceava, şi celor de la ISCTR care ne-au ajutat, şi primăriilor care au furnizat informaţii de pe camerele de supraveghere” a spus Găşpărel.

El a apreciat că acesta este un caz izolat.

„Ceea ce am găsit noi în această speţă este un caz izolat, dar a fost şi o lecţie pentru cei care mai încearcă astfel de manevre. Sistemul SUMAL permite, la anumite cazuri, depistarea pe loc, dar sunt şi aceste cazuri, suveici prin care materialul lemnos a fost «spălat», a fost simulat transportul dintr-un loc în altul, a fost eliberat documentul fără să fie făcut transportul. Toate acestea necesită analize în timp. Sunt sute de acte verificate şi corelate” a menţionat şeful Gărzii Forestiere Suceava.

În ceea ce priveşte preţurile mari şi nesustenabile la licitaţii oferite de unii operatori, Mihai Găşpărel spune că mulţi reziliază contractul după ce constată că nu pot compensa; dar că au fost şi cazuri în care aceştia compensează prin furt.

„Sunt mai multe motive pentru care sunt operatori economici care oferă preţuri mari la licitaţiile de masă lemnoasă, dar din punct de vedere economic nu este fezabil. Există operatori care, pentru a-şi păstra angajaţii, licitează masă lemnoasă pe picior la un preţ ridicat, cu speranţa că vor compensa din alţi partizi. Dar există situaţii când compensarea se face cu furt. La Moldoviţa, acum 2 ani, operatorul economic luase cu 600 de lei/mp, iar apoi s-a dovedit că el mai avea adaos de masă lemnoasă” a spus Găşpărel.

Şeful Gărzii Forestiere Suceava a menţionat că este urmărită în timp activitatea acestor agenţilor economici care licitează la preţuri mari, nesustenabile.

„De regulă, urmărim ceea ce se întâmplă şi în foarte multe cazuri constatăm că reziliază partida” a arătat Găşpărel. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: