Magistrala rutieră a Sucevei va intra în modernizări după un deceniu de la prima reabilitare cu bani europeni

> În proiectul de peste 23 de milioane de euro sunt cuprinse şi alte artere adiacente, inclusiv bulevardul George Enescu, implementarea fiind posibilă încă din 2023  > Primarul Lungu spune că intervenţiile sunt complexe, incluzând sistematizări, remodelări, amenajarea de refugii, sisteme în undă verde şi de supraveghere    

Municipiul Suceava intenţionează să obţină finanţare europeană  pentru „Sistemul integrat de management şi modelare urbană destinat fluidizării traficului şi îmbunătăţirii calităţii vieţii”.

Este vorba despre un proiect în valoare de 23,46 de milioane de euro, acesta urmând a fi depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, în cadrul uneia dintre axele Programului Operaţional Regional POR 2021-2027.

Primarul Ion Lungu spune că documentaţia este deja pregătită, aşteptată fiind semnarea de către Guvernul Românei, cu Comisia Europeană, a acordului-cadru care va da cale liberă depunerii de proiectelor POR din actualul exerciţiu financiar UE. Pe de altă parte, edilul-şef precizează că, mai întâi, va fi implementat noul studiu de circulaţie, care prevede introducerea de noi sensuri unice şi înfiinţarea benzii dedicate transportului local cu autobuze electrice.

„După ce vom aplica sensurile unice, vom reabilita, anul viitor, axul principal. Acesta fost modernizat în anul 2012, au trecut 10 ani şi, ca atare, îl vom reabilita din nou. În această sumă intră şi bulevardul George Enescu, precum şi alte străzi principale” a precizat edilul-şef sucevean.

În urmă cu un deceniu, Suceava a mai derulat un proiect de reparare, cu fonduri POR 2007 – 2013, a magistralei rutiere care străbate municipiul, dar şi  a 14 străzi importante din cartierele urbei. Atunci, câştigător al competiţiei a fost declarat consorţiul de firme SUCT Suceava &  Transporturi Auto Botoşani, pentru suma de 46,380 de milioane de lei (84% din preţul de pornire al licitaţiei), acesta surclasând asociaţia Con Bucovina Suceava & Cominco Frasin, care a venit cu o ofertă de 46,391 de milioane de lei. Conform contractului, execuţia din proiectul cu finanţarea europeană în cadrul POR trebuia a fi încheiată  la finele lui 2012.

Ion Lungu spune că prevederile noului proiect „Sistem integrat de management şi modelare urbană destinat fluidizării traficului şi îmbunătăţirii calităţii vieţii” vor fi aduse la cunoştinţă, detaliat, după dezbaterea şi aprobarea acestuia în Consiliul Local.

„Pe acest ax va fi făcută sistematizare rutieră, montată undă verde, sisteme de supraveghere, proiectul fiind unul complex. Acesta urmează a fi aprobat în Consiliul Local, prilej cu care vor fi cunoscute toate detaliile. Noi am primit unele sume de bani de la Guvernul României şi facem studiul de sistematizare la nivelul axului principal, care cuprinde mai multe alte amenajări. Nu este vorba doar despre turnarea unui singur strat de asfalt, ci a două, inclusiv despre amenajarea de refugii pentru staţii de autobuz, remodelări etc. Ceea ce aprobăm noi prin studiul de consultanţă vrem să aplicăm, iar această aplicare se va face cu fonduri europene” a declarat primarul Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: