CJSU Suceava:

35 de spaţii de garare ale autoturismelor din blocuri noi au deficienţe

Prefectura Suceava a anunţat, miercuri, că s-au efectuat controale dispuse de prefect privind siguranţa la incendii în spaţii de garare situate la subsolul/demisolul imobilelor de locuit colective.

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a dispus în luna decembrie verificări la spaţiile existente destinate garării autovehiculelor situate la subsolul/demisolul clădirilor de locuit colective (pentru domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii/securităţii la incendiu).

Verificările au fost dispuse ca măsură de prevenire după incendiul care s-a produs la un imobil de locuinţe colective din Constanţa, unde au fost afectate peste 30 de apartamente şi distruse 37 de autoturisme.

În urma controalelor s-a stabilit că, din 45 de astfel de spaţii verificate, doar 10 sunt conforme.

Între neregulile constatate s-a observat că asociaţia de proprietari nu are organizată urmărirea curentă a comportării în timp a construcţiei sau că investitorul nu a predat asociaţiei de proprietari cartea tehnică după încheierea recepţiei la terminarea lucrărilor.

Totodată, faţă de planşele aflate în cartea tehnică, s-au constatat modificări de compartimentare. S-au constatat neconcordanţe între situaţia autorizată şi cea din teren.

Mai mult, la momentul controlului s-a constatat că nu au fost realizate încăperile-tampon aferente golurilor de comunicare funcţională între parcaj şi casa scării interioare, dar şi că mijloacele de primă intervenţie (stingătoarele tip P6) nu sunt verificate periodic de persoane fizice/juridice autorizate.

În alte cazuri nu au fost montate (parţial) corpuri de iluminat de siguranţă pentru evacuare sau împotriva panicii sau, după finalizarea lucrărilor, nu s-a solicitat şi obţinut autorizaţia de securitate la incendiu.

La momentul efectuării controlului nu era asigurată dotarea cu mijloace tehnice de intervenţie (stingătoare) sau instalaţia de stingere cu hidranţi interiori nu a fost verificată periodic de   persoane fizice/juridice autorizate.

Prefectul Alexandru Moldovan a declarat că verificările pe care le-a dispus la o serie de obiective trebuie privite prin prisma laturii preventive a oricărei activităţi de control.

„Ceea ce interesează în primul rând este respectarea legii şi înlăturarea deficienţelor într-un timp cât mai scurt posibil, astfel încât probabilitatea de producere a unui eveniment grav să fie redusă cât mai mult posibil” a spus prefectul.

El a subliniat că mediul de afaceri, dezvoltatorii imobiliari, proiectanţii şi constructorii trebuie să conştientizeze că dezvoltarea urbanistică – firească şi dorită de întreaga comunitate – trebuie să se realizeze fără a aduce atingere legislaţiei în vigoare şi fără a pune în pericol utilizatorii şi beneficiarii construcţiilor.

„În perioada următoare, vom aduce la aceeaşi masă reprezentanţii constructorilor, ai Uniunii Arhitecţilor, ai dezvoltatorilor imobiliari şi ai instituţiilor de control cu atribuţii în domeniu, astfel încât fiecare dintre părţi să poată aduce la cunoştinţă problemele, dificultăţile cu care se confruntă. Numai prin dialog, sincer şi corect instituţional, toţi factorii implicaţi vor identifica cele mai bune modalităţi pentru realizarea unor construcţii sigure, care să respecte toate cerinţele impuse de reglementările în vigoare” a declarat Alexandru Moldovan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: