Încă o dandana politică: penalii

Destui comentatori şi analişti cunoscuţi pentru opţiunile lor de stânga au sărit ca arşi când legea care consfinţeşte îndepărtarea penalilor de funcţii a trecut prin Parlament. Supărări şi blesteme prin studiouri TV, batjocură şi ameninţări asupra celor ce atentează la libertăţile cetăţeneşti! Pentru ei e clar: Secu şi „statul paralel“ sunt din nou la putere, iar România a ajuns la cheremul celor cu bocancul pe Constituţie. Vor să se eternizeze la putere ca să nu mai fie deranjaţi de marile personalităţi condamnate pe nedrept. De aceea unele studiouri TV afişează pe ecrane portretele lui Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Radu Mazăre, Miron Mitrea, Sorin Oprescu, Piedone, Sebi Ghiţă, Adrian Severin…, iar câţiva influenceri îi omagiază pe bloguri (de obicei ale altora) şi pe siteurile unor ziare de pe Net ca mari bărbaţi de stat daţi golăneşte la o parte, deşi ţara în criză are mai mare nevoie de ei ca niciodată. Cât despre politicienii de azi, respectivii critici descoperă doar nişte pigmei neterminaţi, Neica Nimeni, ticăloşi, furăcioşi, „neînstare de nimic“. Vai de mama noastră! Ne merităm soarta!

Privind mai de aproape, observ că penalii de mai sus provin din galeria foştilor demnitari fruntaşi ai PSD, ceea ce nu înseamnă că sunt singurii politicieni condamnaţi penal, dar sunt principalii politicieni regretaţi, chiar deplânşi de activiştii partidului. Să fie oare social-democraţia românească atât de în criză de cadre noi, necompromise penal, încât să nu poată renunţa la foşti lideri reţinuţi pe la Mititica? Mai degrabă e vorba de oamenii din presă ai respectivilor penali şi de televiziuni care îi promovează în semn de recunoştinţă pentru contribuţia lor (trecută şi viitoare?) la propria bunăstare.

Câţiva ţipă de necaz pe multe canale media că astfel de drepturi cetăţeneşti nu sunt limitate în democraţiile occidentale, numai că acolo lucrurile sunt clare de mai bine de un secol: cine a călcat odată pe bec şi a suferit o condamnare ori măcar era bănuit de infracţiuni îşi încheia el însuşi mintenaş cariera politică, retrăgându-se fără tam-tam public din prim-plan. Chiar dacă între timp justiţia i-a amnistiat pedeapsa. Făcătorii de politici publice, însă, se feresc de penali ca de ciumaţi, iar alegătorii nu muşcă momeala.

La noi, lucrurile sunt în curs de reaşezare: penalii nu mai rup gura târgului, nici sondajele de opinie, chiar dacă aproape toţi şi-au înfiinţat propriile formaţiuni politice, iar reluarea caierelor politice nu a fost posibilă nici pentru celebrii Miron Cozma, Liviu Dragnea, Elena Udrea, Cristian Rizea, Adrian Severin, Miron Mitrea… Ultimii trei, şi din când în când Adrian Năstase, evoluează cu aplomb ca analişti politici, invitaţi adesea în studiouri TV, Severin adăpându-se copios din ideologia imperială putinistă, iar ceilalţi, predicând (contra firii!) anticorupţia.

Nu vreau să intru într-o polemică despre competenţele celor menţionaţi, au făcut-o destui înaintea mea dând calificative mediocre. Ceea ce deranjează privind evoluţia cazului este nerecunoaşterea şi neasumarea vinovăţiei: a devenit o obişnuinţă, chiar o modă, ca toţi, dar absolut toţi condamnaţii penal să se simtă şi să se declare nevinovaţi, chiar dacă Justiţia românească i-a trecut prin toate fazele procesului aşa cum sunt ele prevăzute în Codul penal şi chiar dacă probele administrate erau fără nici un dubiu. Dezvinovăţirea publică degenerează întotdeauna în victimizare, miroase a comportament anarhic şi a neîncredere în corectitudinea serviciilor publice, dând apă la moară celor aflaţi în diferite faze ale dosarelor şi ale proceselor penale.

Fireşte, fiecare poate să creadă despre sine ce vrea, inclusiv că e cel mai tare din parcare, numai că există un lucru peste care nu se poate trece: oricât s-ar strădui ciracii, evoluţia electoratului românesc nu mai permite cu atâta uşurinţă contraselecţia, iar clamarea drepturilor omului pentru a-i readuce pe penali în fruntea statului ca modele de „bărbaţi de stat“ miroase de la o poştă a manipulare pentru fraieri.

Şi fără penali în funcţii publice, criza de încredere în instituţiile publice, în Parlament, consilii locale, Guvern… se agravează.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: