Ion Lungu, la Bruxelles, la lansarea proiectului prin care Suceava îşi asumă ca până în 2030 să devină oraş inteligent şi neutru climatic:

Ţinta finală este creşterea calităţii vieţii sucevenilor

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat că luni urma să participe, la Centrul de Afaceri BluePoint din Bruxelles, la evenimentul de lansare a Misiunii pentru „100 de oraşe inteligente şi neutre climatic până în anul 2030”.

„Voi participa la acest eveniment şi sunt nerăbdător să aflăm foaia de parcurs în perioada următoare” a spus primarul.

El a subliniat că angajamentele ce vor fi asumate în contractul privind oraşele climatice vor permite ca municipiul Suceava să colaboreze cu Uniunea Europeană, cu autorităţile naţionale şi regionale, iar cel mai important este că va colabora cu cetăţenii pentru îndeplinirea acestor obiective prin crearea unei platforme de misiune.

Ion Lungu a spus că acest proiect va implica deopotrivă cetăţenii, universităţile, organizaţiile de cercetare şi sectorul privat.

„Prin acest proiect, Suceava, alături de oraşe importante din Europa – Paris, Roma, Madrid, Barcelona, Bruxelles, München, Lyon, Milan, Porto, Atena, Amsterdam şi oraşele româneşti Cluj-Napoca şi Bucureşti-Sector 2 – se angajează să ia măsuri concrete şi ambiţioase pentru a reduce impactul oraşului asupra climei şi de a creşte calitatea vieţii cetăţenilor” a mai declarat primarul municipiului Suceava.

Potrivit lui Ion Lungu, contractul climatic va include un plan global pentru neutralitatea climatică în toate sectoarele energie, transport, clădiri, gestionare deşeuri etc., iar fiecare sector va avea planul de investiţii aferent.

„Suceava verde nu este doar un concept, ci o direcţie clară pe care municipalitatea suceveană s-a încadrat, cu obiectivul de a creşte calitatea vieţii în oraş prin modernizarea, extinderea şi amenajarea de noi spaţii verzi” a explicat Ion Lungu.

El a precizat că transportul public ecologic, infrastructura pentru pietoni, crearea de culoare de mobilitate alternativă reprezintă priorităţi ale municipalităţii, iar în fiecare cartier al oraşului vor fi prevăzute investiţii pentru îmbunătăţirea spaţiilor publice, salubritate şi colectare selectivă a deşeurilor, coridoare verzi şi alte îmbunătăţiri.

„Obiectivele misiunii sunt de a atinge 100 de oraşe europene inteligente şi neutre din punct de vedere al climatic până în 2030 şi de a se asigura că aceste oraşe acţionează ca centre de experimentare şi inovare pentru a permite tuturor oraşelor europene să urmeze exemplul lor până în anul 2050” a mai declarat primarul.

Ion Lungu a subliniat că municipiul Suceava are posibilitatea să acceseze mari fonduri europene în următorii 7 ani, iar ţinta finală a acestui proiect este de a creşte calitatea vieţii sucevenilor. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: