Democraţia cu epoleţi şi dictatorul Iohannis

Zvonul că legile siguranţei naţionale urmează să fie puse în acord cu noile realităţi politice ale perioadei actuale s-a adeverit: România e membru NATO şi are trupe aliate cu tot arsenalul de rigoare pe teritoriul său, e integrată de 15 ani în UE, războiul e la graniţă, Moldova e ameninţată zilnic cu ocupaţia rusească, economia mondială şi locală dă rateuri, iar legile respective încropite pe genunchi după Revoluţie deveniseră mai degrabă o frână în desfăşurarea activităţii serviciilor secrete, una din misiuni fiind apărarea patriei şi a cuceririlor democratice. Cu care nicio ţară, niciun popor nu au dreptul să glumească.

Nici nu s-au citit bine proiectele respectivelor legi, că au şi început acuzaţiile asupra diriguitorilor, urmate de procese de intenţie de o duritate specifică Lumii a Treia: SRI, SIE, SPP, STS vor să pună mâna pe putere, adio alegeri libere şi democratice, Iohannis instaurează autoritarismul, dictatura, Securistan, Parlamentul doarme, Guvernul e slugă la stăpân… Ce să se fi întâmplat între timp că vârfuri ale fostei securităţi încă active, că organizaţii civice, jurnalişti, analişti şi comentatori aparent bine informaţi şi bine intenţionaţi, că opoziţia alcătuită la unison din USR şi AUR au sărit ca arşi? Să fie teama de dictatură şi ameninţările cu războiul un pericol iminent ori e vorba de bătălie electorală şi amatorism politic?

Trebuie zis din capul locului că, ori de câte ori s-a pus problema reformării şi a eficientizării serviciilor secrete, a implicării lor în eradicarea corupţiei şi a întăririi Justiţiei, a sprijinirii acţiunilor de industrializare masivă a economiei româneşti, aceia menţionaţi mai sus s-au împotrivit, creând scandaluri mediatice şi acuzând în stânga şi dreapta că politicul permite intruziunea SRI în activitatea curentă a guvernului, a Parlamentului. Se ajunsese în faza hilară, cu concursul CCR, ca supravegherea informativă a corupţilor, a suspecţilor de spionaj să fie precedată de atenţionarea respectivilor, ceea ce n-am auzit să se fi întâmplat vreodată în ţări civilizate, cu democraţie consolidată. Or pisica cu clopoţei nu prinde şoareci. Să fi dispărut fenomenele spionajului economic şi al terorismului că trebuie să lăsăm garda jos? Au lăsat-o (şi nu prea) SUA şi au dispărut Turnurile Gemene, mândria Americii. A lăsat garda jos Anglia şi a ieşit aiurea din UE după un referendum manipulat ca la carte de trollii lui Putin!

  1. Ca de obicei, forţele politice ale Opoziţiei au simţit că li s-a dat apă la moară şi e momentul să puncteze electoral pentru a disloca de la putere actuala coaliţie PNL – PSD – UDMR şi pentru a câştiga viitoarele alegeri. Pentru respectivii opozanţi, cea mai importantă este distrugerea adversarilor şi nu pregătirea unor programe politice pentru întărirea României.

Numai că politicianismul acesta de două parale şi oportunismul gălăgios n-ar trebui să împiedice redactarea unor legi moderne şi eficiente ale siguranţei naţionale. Orice scădere a vigilenţei serviciilor secrete şi a forţelor de apărare ne pot costa independenţa, suveranitatea naţională şi viitorul României în UE şi NATO.

  1. La vreme de război, iar acum nu e vreme de pace, serviciile secrete, nu numai SRI şi SIE, dar şi serviciile secrete ale marilor unităţi militare, inclusiv cele de contrainformaţii, trebuie să fie cu cel puţin un pas înaintea operaţiunilor militare, informaţiile secrete fiind cea mai importantă armă în războiul actual. Nu din această cauză au orbecăit atâtea armate ruseşti în Ucraina şi şi-au pierdut viaţa din neglijenţa comandanţilor câteva zeci de mii de soldaţi ruşi?
  2. Se amestecă serviciile noastre în politică? Hai s-o spunem de-a dreptul: în toate ţările democratice o fac, dar o fac cu profesionalism şi nu iese nimic în public. Ce s-ar întâmpla dacă un partid o ia razna şi trădează patria, prin politica sa favorizând intervenţia unei puteri străine?

Discuţia despre legile siguranţei naţionale scoate la iveală amatorismul comentatorilor, al protestatarilor foarte vocali, lenea proverbială de a se informa măcar asupra celor scrise în legi şi în Constituţie, iar partizanatul politic vizibil de la o poştă le orbeşte raţiunea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: