28 de femei au fost trimise în judecată pentru că au încasat ilegal indemnizaţii pentru creşterea copilului

> Paguba produsă statului este de aproape 1,4 milioane de lei

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 28 de inculpate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, uz de fals (înscrisuri sub semnătură privată şi înscrisuri oficiale), participaţie improprie la fals intelectual, complicitate la înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, participaţie improprie la înşelăciune.

Potrivit anchetatorilor, cele 28 de femei, în perioada anilor 2016 – 2021, au indus în eroare Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), pretinzând că ar fi îndeplinit condiţiile de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Aflăm că ele au reuşit să obţină acest venit „prin mijloace frauduloase”, folosind adeverinţe de venit falsificate emise de două societăţi comerciale şi adeverinţe privind îndeplinirea stagiului de cotizare emise de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Suceava, cunoscând că nu atestă împrejurări corespunzătoare adevărului.

Prin depunerea declaraţiilor de venit către organul fiscal, cele 28 de femei i-au determinat pe funcţionarii publici din cadrul CJP Suceava să comită, fără vinovăţie, infracţiunea de fals intelectual, prin emiterea de adeverinţe privind stagiul lor de cotizare cu date care nu corespund adevărului.

Prejudiciul creat bugetului de stat prin activitatea infracţională a inculpatelor este de 1.397.009 lei.

În cauză s-au aplicat măsuri asigurătorii privind sechestrul asupra unor bunuri imobile cu valoarea estimativă de 38.000 euro, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul reparării pagubei produse prin infracţiune, până la concurenţa sumei de 1.397.009 lei.

Parchetul Judecătoriei Suceava a menţionat că, în data de 22 septembrie 2021, pe numele a două dintre inculpate a fost luată măsura preventivă a reţinerii, pentru 24 de ore. Ulterior, faţă de ele a fost instituită măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI