SJU Suceava, singurul spital judeţean din ţară dotat cu aparatură care foloseşte metoda moleculară în diagnosticarea infecţiilor severe şi va permite iniţierea rapidă a antibioterapiei ţintite

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, dr. Dan Teodorovici, a anunţat, ieri, că folosirea metodelor moleculare în diagnosticul septicemiei la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a devenit realitate după ce unitatea spitalicească s-a dotat cu un aparat T2 Dx.

Potrivit acestuia, prin tehnicile de microbiologie clasică, rezultatul de hemocultură pozitivă este generat la 15 ore de la prelevarea probei, iar identificarea şi testarea sensibilităţii la antibiotice necesită în total 72 de ore. În acest interval, terapia cu antibiotice este iniţiată empiric, conform ghidurilor în vigoare şi profilului local de sensibilitate a tulpinilor izolate la antibiotice.

„Întârzierea în iniţierea corectă a antibioterapiei în sepsis duce la eşec terapeutic. Identificarea rapidă a microorganismului este esenţială pentru iniţierea antibioterapiei ţintite şi eficiente la pacienţii cu infecţii severe, iar pe primul loc se află septicemia” a menţionat dr. Dan Teodorovici.

El a explicat că analizorul T2 Dx cu care s-a dotat SJU Suceava transferă tehnicile de biologie moleculară din laborator la patul bolnavului.

Sistemul utilizează tehnologia rezonanţei magnetice care măsoară modul în care moleculele de apă interacţionează în prezenţa câmpului magnetic, realizează detecţia non-optică şi elimină astfel necesitatea purificării probei, iar rezultatul nu este influenţat de începerea tratamentului antimicrobian. Acest sistem permite detectarea simultană, din proba de sânge, integral a următoarelor specii bacteriene: Acinetobacter baumannii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus şi, folosind kiturile adecvate, şi a următoarelor specii de Candida: albicans, tropicalis, parapsilosis, krusei, glabrata.

Mai mult, a doua posibilitate a analizorului este detectarea mecanismului de rezistenţă a agentului etiologic, cu evidenţierea următoarelor markere de rezistenţă: KPC, OXA-18, NDM/VIM/IMP, CTX-M15/14, Amp C.

Sensibilitatea este de mai puţin de 10 unităţi formatoare de colonii/ml de sânge, ceea ce reprezintă un avantaj foarte important, iar timpul de generare a rezultatului privind specia bacteriană/fungică este, în medie, de 5 ore.

„Aplicarea acestei noi posibilităţi de diagnostic în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava este rezultatul colaborării între Comisia de antibiotice condusă de dr. Cristina Nicolae şi laboratorul BK – Biologie Moleculară condus de dr. Roxana Filip, cu sprijinul permanent al conducerii spitalului, manager dr. Calancea Alexandru şi director medical dr. Siriopol Dimitrie. Astfel, Spitalul Județean «Sf. Ioan cel Nou» Suceava devine primul şi singurul spital judeţean din ţară în care se lucrează această tehnică. Celălalt analizor T2 se află în dotarea Institutului de Boli Infecţioase «Matei Balş» Bucureşti” a precizat dr. Dan Teodorovici. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI