Ciprian Porumbescu a fost comemorat la 139 de ani de la trecerea în veşnicie

Duminică, 5 iunie, a fost săvârşită slujba de pomenire a compozitorului Ciprian Porumbescu care a trecut la Domnul în ziua de 6 iunie 1883.

Slujba parastasului a fost săvârşită la mormântul compozitorului din curtea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din satul Stupca, care din 1954 se numeşte Ciprian Porumbescu, de părintele misionar protopopesc Răzvan Câmpulungeanu împreună cu părintele paroh Leonte Galeş, părintele slujitor Adrian Niga şi psaltul Florin Savu.

Au participat la eveniment credincioşi din parohie îmbrăcaţi cu costume populare, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene, parlamentari, precum şi oameni de cultură.

După oficierea slujbei religioase de pomenire, părintele misionar Răzvan Câmpulungeanu a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit şi despre viaţa şi trecerea la ceruri a violonistului, compozitorului, teologului şi marelui patriot Ciprian Porumbescu.

Ion Mareş – director adjunct al Muzeului Naţional al Bucovinei, Mirela Elena Adomnicăi – deputat în Parlamentul României, Dumitru Nimiţean – primarul comunei Ciprian Porumbescu, Niculai Barbă – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava au rostit alocuţiuni evocând personalitatea înaintaşului de seamă al muzicii care a trăit şi a creat în această localitate.

La final, părintele paroh Leonte Galeş a mulţumit tuturor celor care au venit la acest eveniment care este organizat în fiecare an în preajma zilei de 6 iunie. Iar un grup de copii de la şcoala gimnazială a interpretat cântece patriotice compuse de Ciprian Porumbescu. De asemenea, prin strădania primarului comunei Ciprian Porumbescu, Dumitru Nimiţean, şi a viceprimarului Ciprian Hâncean, toţi cei prezenţi la comemorare au primit câte o plăcintă şi câte o cană pe care a fost imprimate portretul compozitorului şi imaginea mormântului său.

Ciprian Porumbescu, pe numele la naştere Ciprian Golembiovski, a văzut lumina vieţii la 14 octombrie 1853, la Şipotele Sucevei, în Bucovina, într-o casă modestă de ţară, el fiind fiul preotului Iraclie Golembiovski şi al Emiliei Clodniţchi. Iar la 6 iunie 1883, a trecut la cele veşnice, în braţele surorii sale şi sub privirile îndurerate ale tatălui său…

CONSTANTIN AGAFIŢEI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI