Vesel ești de neînvins!

Napoleon spunea acum peste 200 de ani că „în politică prostia nu e un handicap”! În alte domenii, cei „puţin dotaţi” sunt marginalizaţi sau, cum spunea un fost coleg, „revii pe miercuri cu această idee”! În versuri, Ion Pribeagu a fost genial în poezia „Odă proştilor”!

Trebuie recunoscut că la prostia neaoșă românească, ca „la mama acasă”, s-a adăugat cea din import, ca „la mă-sa acasă”, pentru că cei cu idei „creţe” sunt peste tot răspândiţi în lume. Noi iubim prostia anglo-saxonă!

La noi, cei „fără dileme” sunt suprareprezentaţi în zonele de decizie politică, administrative, legislative etc. Bancuri se fac, ca şi pe vremea lui Nea Nicu cu activişti (acum politicieni) şi miliţieni (acum poliţişti), deşi aria ar trebui extinsă la toată societatea.

Consecinţele deciziilor proaste sunt peste tot, ca efect al acţiunii cu „păreri originale”: legislaţia stufoasă şi neactualizată, administraţia leneşă şi fricoasă, promovări stranii sau laude nătângi privind „ce vom face în anii ce vin”.

Nu suntem mai dotaţi ca alţii cu „originali în gândire” sau „speciali” cum e la modă şi corect politic, dar avem talentul naţional de a-i promova! Dacă nu ar fi tragic, ar fi atât de vesel şi o sursă permanentă pentru umorişti, caricaturişti, dar şi pentru glume şi înjurături la bufetele săteşti!

Parlamentarii îşi încep activitatea luni după-amiază şi o încheie, ca regulă, miercuri sau joi, în cel mai bun caz. Îi invidiază şi cei de la grădiniţă! Nici nu-i pune „Doamna” să coloreze sau să înveţe poezii! Ar fi bune aceste probe pentru stabilirea cuantumului pensiei speciale! Dar s-ar opune CCR.

S-a ajuns ca în Parlament să „treacă” mai multe legi prin asumare tacită decât prin vot! Un harnic parlamentar spunea: „Săptămâna asta nu am făcut nimic, cealaltă continuăm”! În aceeaşi viteză, cu acelaşi rezultat…

Mă emoţionează timiditatea judecătorilor care îi condamnă la mai mulţi ani de puşcărie pe cei care iau şpagă decât pe criminali (vezi Oprescu, 10 ani şi 8 luni pentru nişte mii de euro). Ei ar trebui să fie pe prima pagină, cu poze şi CV. Aceşti eroi ai justiţiei sunt relativ puţini şi au „pasiune” pentru anumiţi corupţi. Îl au pe „naşul” în suflet! Suflete mari!!

În condiţiile în care deficitul comercial creşte abrupt, una dintre măsurile imediate ar fi devalorizarea controlată a leului pentru scumpirea importului şi impulsionarea exportului. Isărescu nu face asta. Este o viziune monetaristă de socotitor de CAP sau efectul ceaiului de tei consumat în exces?!

DAN STRUTINSCHI

P.S. Blocurile Sucevei sunt în general gri sovietic! Unele şi-au refăcut faţadele, lucru de apreciat. Dar unele au ales nişte culori care te fac să te întrebi dacă nu s-au inspirat (copiat) de la Moţca!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: