Prefectul Alexandru Moldovan, la Berlin, la sesiunea Comisiei guvernamentale româno-germane:

Rezultatele colaborării în cadrul comisiei constituie un model de bune practici la nivel european

 Prefectul Alexandru Moldovan a participat săptămâna trecută, joi şi vineri, la invitaţia Ministerului de Externe, la lucrările celei de-a XXV-a sesiuni a Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România, desfăşurată la Berlin.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, programul propus de autorităţile germane a inclus discursul de deschidere al celor doi copreşedinţi ai comisiei, alocuţiuni ai reprezentanţilor celor două state, un mesaj din partea preşedintelui României transmis prin intermediul consilierului prezidenţial Sergiu Nistor, partea română urmând să prezinte măsurile concrete de sprijinire a proiectelor ce vizează păstrarea, punerea în valoare şi dezvoltarea identităţii culturale, lingvistice şi spirituale a minorităţii germane din România şi a patrimoniului cultural al acesteia, în perioada care a trecut de la cea de-a XXIV-a sesiune a Comisiei mixte care a avut loc la Braşov.

Prefectul de Suceava Alexandru Moldovan a declarat că acţiunea la care a participat timp de două zile a reprezentat un bun prilej pentru consolidarea relaţiei strategice bilaterale excelente dintre România şi Germania, rezultatele colaborării în cadrul comisiei guvernamentale româno-germane constituind un model de bune practici la nivel european.

„Judeţul Suceava, parte a provinciei istorice Bucovina, este un model de toleranţă etnică şi religioasă, minoritatea germană având un aport semnificativ în dezvoltarea zonei. Este de datoria noastră a duce mai departe moştenirea pe care o avem, prin consolidarea parteneriatelor existente şi implementarea unor noi proiecte în domenii precum învăţământul, cultura şi asistenţa socială” a spus prefectul.

În raportul prezentat de prefectul Alexandru Moldovan se arată că, din datele statistice disponibile a acest moment, rezultă o scădere accentuată a numărului etnicilor germani, astfel încât, dacă în anul 1930 în judeţul Suceava erau 46.025 etnici germani, în anul 1956 s-a ajuns la 3.981de persoane, iar în anul 2011 doar 717 locuitori s-au declarat ca fiind de naţionalitate germană.

Potrivit prefectului, minoritatea germană din judeţul Suceava, deşi redusă numeric, este activă în plan economic, cultural, social şi educaţional, beneficiind şi de un sprijin consistent şi constant din partea guvernului federal german şi al unor guverne de landuri.

Prefectul a subliniat că relaţiile economice au înregistrat un curs ascendent în ultimii ani, în special după aderarea României la UE, când Germania a devenit un partener comercial extrem de important. Din cele 870 firme cu capital străin înregistrate în judeţul Suceava, 73 firme sunt cu capital german, ceea ce situează Germania pe locul al doilea. Iar ca investitor în judeţul Suceava, raportat la capitalul social investit, Germania ocupă locul cinci, cu un capital de peste 16 milioane lei.

Serviciile, comerţul şi transporturile sunt principale domenii în care investitorii germani au manifestat interes.

Prefectul a mai arătat că în judeţul Suceava există 12 angajatori care au ca obiect de activitate plasarea forţei de muncă şi oferirea de servicii de mediere în vederea încheierii de contracte de muncă în Germania pentru cetăţeni români, iar în semestrul doi al anului 2021 au fost mediate 4.422 de persoane care au fost angajate de firme din Germania în domeniul agriculturii, în timp ce, în primul trimestru al a.c., 2.488 de persoane au fost mediate şi angajate în acelaşi domeniu.

Prefectul a subliniat că parteneriatul dintre judeţul Suceava şi Regiunea Schwaben funcţionează în condiţii foarte bune de peste 20 ani şi este benefic pentru cetăţenii celor două regiuni, constituind un exemplu elocvent de comunicare şi promovare a cooperării regionale şi a relaţiilor interetnice. Prin iniţiativele părţii germane şi ale părţii române, în cadrul acestui parteneriat au fost organizate multiple activităţi în diverse domenii care au avut un impact la nivelul celor două regiuni.

Alexandru Moldovan a amintit că, în luna martie 2021, reprezentanţii Consiliului Regional Schwaben au lansat un apel de proiecte, care a avut ca obiectiv formarea unor grupe de studenţi din oraşele Augsburg, Suceava şi Cernăuţi, vorbitori de limbă germană, în scopul încurajării unor metode auxiliare de învăţare şi aprofundare a cunoştinţelor de limba germană, inclusiv al promovării unei moşteniri culturale comune, prin intermediul teatrului. În cadrul acestui proiect, Teatrul Municipal „Matei Vişniec” din Suceava şi Teatrul Studenţesc „Fabulinus” au propus realizarea unor proiecte teatrale multiculturale. Un exemplu în acest sens este realizarea piesei „Autoportret”, un proiect teatral de restituire a memoriei care a implicat autorităţile, instituţiile teatrale, universităţile din Suceava şi Augsburg şi şcoli din cele două regiuni, în care au fost incluse elemente multilingvistice şi multiculturale.

În ceea ce priveşte domeniul educaţional, limba germană se studiază în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Suceava doar ca limbă modernă, atât în unităţile şcolare de stat (4.127 de elevi), cât şi în cele private (529 de elevi).

La colegiile Naţionale „Petru Rareş” şi „Ştefan cel Mare” din municipiul Suceava, „Eudoxiu Hurmuzachi” din municipiul Rădăuţi limba germană modernă se studiază în regim bilingv şi în regim intensiv. În cadrul acestor unităţi şcolare se derulează proiecte şi parteneriate diverse care au în vedere dezvoltarea competenţelor de comunicare în limba germană.

Prefectul a menţionat că la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava se derulează următoarele proiecte şi parteneriate:

> Parteneriat cu Asociaţia Kulturweit, în vederea desemnării anuale a unui voluntar german care activează ca asistent al profesorului titular de limba germană în cadrul orelor predată la clasă;

> Şcoală PASCH, în care se desfăşoară activităţi specifice în parteneriat cu Republica Federală Germania;

> Şcoală DSD, în care se derulează activităţi şi se organizează examen pentru certificarea competenţelor de limba germană modernă în parteneriat cu Republica Federală Germania;

> Proiectul internaţional Jugend Debattiert, care se derulează în 30 de ţări.

Totodată, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava are în derulare:

> Parteneriatul cu Asociaţia Gutenberg, asociaţie a studenţilor care studiază limba germană la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, care organizează o tabără de vară şi workshopuri pentru elevii din colegiu care studiază limba germană;

> Parteneriatul cu Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti, secţia cu predare în limba germană – FABIZ;

Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi este Şcoală DSD, în cadrul căreia se organizează examene de certificare internaţională a competenţelor de limba germană modernă – DSD1 nivel B1 şi DSD2 nivel C1 şi are un parteneriat de colaborare în vederea organizării Şcolii de vară în limba germană la nivel naţional. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI