În perspectivă

Ample investiţii în termoficarea centralizată din municipiul Suceava

> Un proiect de 75 de milioane de euro va fi depus în cadrul PODD 2021-2027, modernizate urmând a fi 30 de puncte şi înlocuiţi 27 km de conducte primare şi 140,17 km de reţele de distribuire > Fonduri consistente vor fi atrase şi în baza programului „Termoficare 2006-2022. Căldură şi confort”, prin care, în anii anteriori, 18 puncte termice şi reţelele aferente au trecut prin lucrări de reabilitare

 Autorităţile administraţiei publice din municipiul Suceava au pregătite proiecte de reabilitare şi modernizare a reţelelor de transport şi distribuire a energiei termice, precum şi a punctelor termice.

În condiţiile în care, la nivel naţional, reşedinţa de judeţ are singura centrală de producere a energiei pe biomasă, cea a Bioenergy, primarul Ion Lungu susţine că sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă şi căldură reprezintă, în continuare, o soluţie viabilă, eficienţa acestuia urmând a creşte inclusiv datorită amplelor investiţii cu finanţare europeană nerambursabilă, dar şi cu fonduri acordate din bugetul de stat. „În municipiul Suceava este valabilă strategia de încălzire în sistem centralizat, iar modificări esenţiale faţă de cea veche nu au intervenit. Până se vor implementa noi surse de energie, este necesar să depunem proiectele cu fonduri europene, cât şi cu fonduri guvernamentale pentru sistemul de termoficare, în vederea reabilitării conductelor de transport şi distribuire a energiei termice, dar şi a punctelor termice” arată Ion Lungu. Afirmaţiile sale sunt susţinute prin aceea că, la sfârşitul anului 2021, Consiliul Local a aprobat documentaţia şi indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea sistemului de transport şi distribuire a energiei termice din municipiu. Valoarea totală a investiţiei este estimată la aproape 370 de milioane de lei, adică circa 75 de milioane de euro, sursa de finanţare fiind fondurile nerambursabile disponibile în cadrul Programului Operaţional de Dezvoltare Durabilă (PODD) 2021-2027. Printre altele, vor fi înlocuite conducte primare în lungime de 27,52 km, cu reabilitarea căminelor de termoficare şi vanelor aferente. Reabilitate şi modernizate urmează a fi 30 de puncte termice, inclusă în proiect fiind şi înlocuirea a 140,17 km de reţele secundare de distribuire a apei calde şi căldurii. Obiectivele de investiţii sunt împărţite în doua etape, prima vizând cartierul Burdujeni, iar cea de-a doua cuprinzând zona centrală a municipiului Suceava, cartierele George Enescu, Zamca şi Obcini.

Pe de altă parte, şeful municipalităţii susţine că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei continuă finanţarea investiţiile în cadrul programului „Termoficare 2006-2022. Căldură şi confort”, Suceava având rezultate de referinţă în această direcţie.

„Am fost la minister şi am avut discuţii în acest sens. Suceava a atras foarte mulţi bani pentru termoficare, peste 10 milioane de euro, şi avem şansa să mai atragem încă, pentru reabilitări termice” a punctat Ion Lungu.

Cu sprijin financiar guvernamental, în Suceava, din cele 49 de puncte termice, 18 au trecut prin lucrări de modernizare.

La sistemul centralizat de termoficare sunt branşate peste 17.000 de apartamente, 130 de case particulare, 610 de agenţi economici şi 31 de instituţii publice.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI