Cu fazan pe stâlp şi o baracă dotată cu patru scaune rupte drept sală de aşteptare

Gara Iţcani este într-o stare deplorabilă

> Au trecut doar 10 ani de când s-au alocat două milioane de euro pentru restaurarea monumentului arhitectonic

Un peron de gară plin cu iarbă, o copertină care a rămas doar o amintire şi o clădire monument arhitectonic în paragină, nefuncţională…

Aşa arată astăzi Gara Iţcani, obiectiv pentru care în urmă cu 10 ani se alocau primele două milioane de euro pentru reabilitare şi restaurare.

Din 2012 şi până în 2015, responsabilii au dat vina că nu au obţinut autorizaţiile de la Primăria Suceava din cauza documentaţiei incomplete, întrucât certificatul de atestare este la Cernăuţi.

În 2016 s-a anunţat că lucrările fuseseră deja contractate şi că vor începe după emiterea autorizaţiei de construire. Ulterior, lucrările au început timid, dar acum acestea sunt stopate, iar clădirea arată mai rău ca atunci când au început.

La 10 ani de la alocarea banilor, starea Gării Iţcani este deplorabilă, iar în zonă nu am găsit niciun călător.

Doi angajaţi CFR făceau poze unui fazan mort, care se proptise într-un stâlp după un contact cu o locomotivă.

Ei evită să vorbească despre mersul lucrărilor, dar ne indică sala de aşteptare: o baracă cu patru scaune rupte, în care se intră doar după ce te împingi în uşă.

În iunie 2015, Gheorghe Flutur (pe atunci senator) interpela ministrul Transporturilor, căruia îi atrăgea atenţia privind starea deplorabilă în care se găsea Gara Iţcani şi insista asupra necesităţii restaurării clădirii-monument prin lucrări ample de reparaţii şi consolidare la exteriorul şi interiorul gării, inclusiv reabilitarea peronului.

Gheorghe Flutur aprecia atunci că starea dezastruoasă a Gării Iţcani este consecinţa neglijenţei, indiferenţei şi neputinţei celor obligaţi să o întreţină, iar soluţia o reprezintă realizarea investiţiilor în infrastructura clădirii, în baza unui proiect coerent de refacere pentru că, din păcate, tot ce s-a „mişcat” în legătură cu reabilitarea Gării Iţcani este mai degrabă o palmă dată Sucevei…

Clădirea Gării Iţcani este monument de arhitectură, fiind înscrisă în Lista monumentelor istorice sub numele „Gara Suceava Nord-Iţcani”.

Gara Iţcani a fost construită în 1876, în perioada administraţiei austriece în Bucovina, fiind atunci situată la frontiera austro-română. Este o construcţie cu două niveluri, realizată după modelul unor gări din zona central-europeană. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI