Dr. Alexandru Calancea caută soluţii la Ministerul Sănătăţii pentru suplimentarea fondurilor necesare programului de stentări

> Răspunzători sunt coordonatorii de programe care trebuie să se asigure că banii le ajung pentru o lună

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat, luni, că a discutat cu secretarul de stat Tiberius Brădăţan şi cu senatorul Adrian Străinu-Cercel pentru a obţine finanţare mai mare prin Programul naţional de boli cardiace, el arătând că pentru acest program nu se pot aloca decât sume aprobate de Ministerul Sănătăţii.

Situaţia a fost expusă în plenul Consiliului Judeţean Suceava.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat în faţa deliberativului situaţia legată de stentări, arătând că prin legislaţie s-a modificat modul în care se pot face aceste intervenţii şi că trebuie găsite soluţii financiare pentru ca pacienţii care au nevoie de astfel de stenturi să nu fie refuzaţi.

El a spus că s-au făcut eforturi pentru ca şi Spitalul Judeţean Suceava să fie inclus în acest program naţional, pentru ca pacienţii suceveni să nu fie nevoiţi să meargă în alte localităţi pentru asemenea intervenţii.

Managerul SJU Suceava, dr. Alexandru Calancea, a completat spunând că spitalul derulează două programe naţionale în acest sens, pentru pacienţi în urgenţă care au nevoie de stenturi sau pacienţi cronici programaţi pentru astfel de intervenţii, iar banii vin direct de la Ministerul Sănătăţii prin DSP sau prin Casa de Asigurări.

„Răspunzători de gestionarea acestor bani sunt coordonatorii de programe, nici măcar managerul. Asta înseamnă că banii pe care îi ai – poate că de foarte multe ori se dovedesc puţini – trebuie foarte bine gestionaţi ca să-ţi ajungă pe intervalul de timp pentru care au fost alocaţi, respectiv o lună de zile în acest caz. Dacă tu, în calitate de coordonator de program, cheltui acei bani în prima săptămână, în următoarele trei săptămâni vei spune că nu ai bani pentru a pune stenturi. Managerul nu poate aduce bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi să dubleze finanţarea unui program naţional. Este interzis. Nu avem voie să facem acest lucru” a spus Calancea.

El a menţionat că, vineri, a explicat situaţia atât preşedintelui Comisiei de Sănătate din Senat, Adrian Străinu-Cercel, cât şi secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Tiberius Brădăţan, că există posibilitatea de a face solicitări din partea conducerii spitalului împreună cu coordonatorul de program pentru a suplimenta aceste fonduri, dar că nu se poate cu bani aduşi din alte surse.

Calancea a explicat că în acest program sunt incluşi pacienţi cronici care vin pentru montarea a unui stent sau două. Dar că în urma investigaţiilor se constată că ar trebui montate mai multe, trei-patru-cinci stenturi, însă nu se montează aceste stenturi într-o singură procedură, ceea ce ar fi de preferat pentru pacient.

„Practica centrelor universitare este că rezolvi problemele cele mai grave, (pacientul – n.n.) stă pe o listă de aşteptare, iar în următoarele una, două, trei luni sunt rezolvate şi celelalte lucruri. Dacă pui la primii zece pacienţi câte cinci stenturi – au fost cazuri şi la noi din dorinţa de a rezolva pacientul –, este clar că ceilalţi pacienţi nu vor beneficia nici măcar de un stent” a menţionat Calancea.

Managerul interimar al SJU a arătat că este nevoie de o foarte bună gestionare a acestor fonduri şi de o suplimentare a lor de la Ministerul Sănătăţii. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI