Refugiaţii ucraineni nu s-au angajat în judeţul Suceava

> Mulţi dintre cei care au fugit din calea conflictului s-au înscris în baza de date a AJOFM şi la cursurile de comunicare, dar ulterior s-au răzgândit, neştiind dacă vor rămâne, vor pleca în vest sau se vor întoarce acasă…

 Anca Doina Capverde, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, ne-a informat că „a fost o ofertă foarte bine aspectată la începutul lunii martie, iar angajatorii chiar ne-au luat cu asalt, ca să ceară forţă de muncă din Ucraina. Problema a fost că ocuparea nu s-a mai întâmplat, fie fiindcă aceştia erau debusolaţi – ceea ce este şi de înţeles –, fie că nu erau decişi dacă vor rămâne aici, în România, dacă pleacă mai departe sau se întorc în Ucraina”.

De altfel, instituţia suceveană a iniţiat inclusiv un curs de formare profesională pentru comunicare în limba română, tocmai pentru a uşura accesul la posturile vacante la angajatorii dispuşi să-i angajeze.

„Dar, din păcate, şi aici a fost aceeaşi indecizie. S-au înscris mai multe persoane, după care s-au retras, astfel că nu am reuşit să constituim acea grupă de minim 10 cursanţi” a declarat Anca Doina Capverde.

Totuşi la Bursa generală a locurilor de muncă, AJOFM a organizat un stand special, cu traducători din această limbă, interesate arătându-se femei refugiate din ţara vecină, rămase în judeţ, şi care încă intenţionau să-şi găsească o ocupaţie aducătoare de venit.

De remarcat este faptul că, la începutul lunii mai, cei mai mulţi cetăţeni ucraineni refugiaţi înregistraţi în evidenţele agenţiilor locale de ocupare a forţei de muncă erau din Arad (104), urmaţi de cei din judeţele Suceava (74), Bistriţa-Năsăud (67), Bihor (67), Timiş (50) şi Bucureşti (46).

Conform legislaţiei modificate pe fondul conflictului armat dintre Ucraina şi Rusia, refugiaţii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, beneficiind şi de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, inclusiv de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiţia înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. Cetăţenilor ucraineni înregistraţi li se oferă servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, cât şi servicii de asistenţă EURES.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI