Trăim într-o epocă a fake news-urilor?

În fiecare zi, la TV sau în mediul online, suntem asaltați cu tot felul de informații! Multe dintre acestea sunt prezentate într-un mod corect, dar există și o categorie de știri care au un scop precis, anume inducerea în eroare în mod intenționat a cititorului. Aceste știri sunt cunoscute sub denumirea de fake news!

Se pare că rețelele de socializare constituie mediul ideal pentru propagarea știrilor false, dar fake news-urile apar și la TV (51% dintre persoanele care urmăresc canalele de comunicare vizuală au remarcat astfel de știri), dar și în presa scrisă (aspect remarcat de peste 44% dintre oameni). În astfel de situație, cum poți recunoaște cu rapiditate care știre este reală și care este falsă?

Ce sunt știrile false și cui folosește propagarea lor?

Înainte de a vedea care este obiectivul persoanelor care răspândesc știri false este important să știm ce reprezintă acestea. Astfel, este vorba fie despre povești care nu sunt reale (concepute pentru a atrage un client, de exemplu, pentru a achiziționa un produs sau pentru a încerca un serviciu), fie sunt niște povești care conțin un sâmbure de adevăr, dar nu sunt 100% reale sau sunt prezentate doar anumite aspecte din poveste.

O știre reală este cea în care adevărul este prezentat 100% în mod veridic și corect, așa cum este o promoție transparentă la un bonus de online casino România sau la un produs care beneficiază de o reducere cu adevărat avantajoasă pentru comparator. În general, în spatele unor astfel de fake news se regăsesc persoane (fizice sau juridice) care au un scop precis: obținerea unor foloase (materiale sau de altă natură).

Tipuri de fake news

Există o serie de știri false, care reușesc să se strecoare în viața noastră de zi cu zi și cărora, din neatenție, poate că ajungem să le dăm crezare. Printre acestea se numără:

  • Click-bait – este genul de știre care are un titlu extrem de ambiguu, fiind conceput să deruteze și să determine cititorul să apese pe link-ul către text. În general, prin intermediul știrilor click bait se promovează senzaționalul, iar scopul imediat este creșterea traficului și a veniturilor site-ului.
 • Titluri înșelătoare – asemenea, click bait-urilor, știrile din această categorie se bazează pe un titlu care mimează senzaționalul, dar care ascunde o știre care nu este reală sau, dimpotrivă, poate fi vorba despre o știre veridică, dar care este prezentată într-un mod fals.
 • Propaganda – este folosită în general cu scopuri politice și constă în promovarea unor știri părtinitoare, bazate pe minciună și manipularea adevărului.
 • Știri false bazate pe lipsa unor surse credibile și promovate de jurnaliști slab pregătiți.
 • Conținut fals bazat pe știri reale – este vorba despre site-urile care preiau știri reale, dar le modifică astfel încât să fie folosite în scopul de a atrage trafic și pentru a genera venituri.
 • Știri false prezentate ca o formă de divertisment – așa cum se întâmplă în cazul site-urilor și canalelor care oferă programe de satiră și parodie.

Ca urmare a unor astfel de fake news, în perioada 2020-2021, încrederea în presă a scăzut cu 8% (în 2020, nivelul încrederii era de 61%, iar în 2021 a scăzut la 53%). Aproximativ 61% dintre oamenii din întreaga lume consideră lipsa obiectivității ca fiind un factor major în promovarea știrilor false, în timp ce 59% dintre aceștia cred că astfel de fake news sunt fabricate pentru a servi anumitor scopuri ideologice sau comerciale.

Cum poți recunoaște cu rapiditate o știre falsă?

În 2020, procentul celor care nu aveau încredere în știrile de pe rețelele sociale era de 35%. Având în vedere că în perioada aprilie-iunie 2020, rețeaua Meta (Facebook) a șters peste 7 milioane de postări ce au fost catalogate drept fake news, ne putem face o idee despre ce înseamnă acest fenomen la nivel global. Pentru a evita astfel de știri și a le identifica rapid, trebuie să verifici:

 • Sursa textului;
 • Credibilitatea autorului;
 • Faptele în sine;
 • Comentariile pe marginea știrii;
 • Autenticitatea imaginilor din cadrul știrii;
 • Dacă nu este un text din categoria pamflet, parodie sau satiră.

Păstrează o atitudine critică și ține cont de instinctul propriu, dar, cel mai bine este să verifici știrea din alte surse oficiale. Trebuie să știi că în ultimii ani, știrile au titluri din ce în ce mai bombastice (95%), iar acest lucru se datorează politicii de atragere a consumatorilor.

Reține și faptul că 28% dintre cei care publică știri false au obiceiul de a prezenta și știri reale, tocmai pentru a face și mai dificilă identificarea fake news-urilor. Ca să înțelegi cât de greu este să faci diferențierea între o știre falsă și una veridică, află că peste 86% dintre oameni au fost păcăliți cel puțin o dată în viață de fake news.

Amintește-ți și faptul că o știre falsă pe care o citești te poate afecta doar pe tine, dar că promovarea acelei știri false va avea efecte negative asupra celorlalți!  

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: