Un punct de vedere

Când răbufnesc urlete a pustiu, soarele străluceşte la fel

În mod raţional este foarte greu de înţeles ce resorturi au dat imbold celui ce deţine vremelnic funcţia de rector al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, domnul Valentin Popa, să întineze public, tam-nisam, strălucita imagine a legendarului domnitor a Moldovei Ştefan cel Mare, patronul spiritual al instituţiei de învăţământ superior sucevene, imagine dăltuită în istoria şi memoria poporului român cu litere de aur.

În ediţia de luni, 16 mai 2022, a ziarului „Crai nou” a fost publicat articolul intitulat „Istoria lui Ştefan cel Mare (p)redată studenţilor USV”, conţinând comentarii şi citate, in extenso, din „lecţia de istorie” prezentată absolvenţilor din acest an ai USV de rectorul Valentin Popa.

În primul rând, consideraţiile din materialul în discuţie nu sunt impregnate de ceea ce numim „spiritus rector”, cum se cerea să fie, când au fost rostite la un eveniment solemn, într-o citadelă a ştiinţei. Nici pe departe lecţia „(p)redată” de prof. univ. dr. inginer Valentin Popa nu conţine vreun element care să-i confere un caracter ştiinţific, lipsindu-i structura de rezistenţă a documentelor şi a altor izvoare istorice, pe care se sprijină necondiţionat cărturarii care fac incursiuni în istorie. Cât despre erudiţie nici nu poate fi vorba. Dorind cu orice preţ să se facă remarcat în faţa auditoriului şi a presei, autorul discursului şi-a structurat expunerea pe „elemente mai puţin cunoscute din genealogia şi viaţa marelui voievod”, însăilând un text inept şi dezlânat, de nivelul cultural al snoavelor spuse de rapsozii satelor la şezători şi clăci. Am face un serviciu demersului otrăvit al pseudoistoricului Valentin Popa, dacă am readuce în atenţia opiniei publice fiecare idee din infamanta „lecţie de istorie”, trecând-o prin furcile caudine ale criticii. Oricum, mulţi locuitori ai municipiului Suceava, cu care am discutat în ultima săptămână, consideră o impietate să maculezi genealogia celui mai mare român din toate timpurile, la mormântul căruia românii îşi pleacă genunchii de peste 500 de ani, plasându-l pe el şi pe genitorii săi în fauna imundă a bastarzilor. Şi, pentru ca tacâmul să fie complet, rectorul trufaş la osânză clamează „ex chatedra” că temerarul domnitor al Moldovei avea „faima de fustangiu” şi „că ar fi avut câte o amantă în fiecare oraş al Moldovei”. Bine, magistre, dar şi Regele David se bucura de favorurile a zeci de neveste şi sute de ţiitoare, dar n-am citit nicăieri că vreun rector al unei universităţi din Israel să-l numească „fustangiu” sau „depravat”. Intelectualii şi poporul evreu îi cinstesc de milenii memoria şi îl venerează ca pe un mare conducător şi rege.

Fireşte, se pune întrebarea cui şi la ce a folosit lecţia de istorie predată absolvenţilor USV de către rectorul Valentin Popa, pe data de 12 mai a.c.

– În niciun caz şlefuirii ştiinţei de carte a învăţăceilor. Întreaga mândrie a tinerilor că au studiat într-o universitate al cărei patron spiritual este nemuritorul domn al Moldovei, Ştefan cel Mare, s-a ofilit de bună seamă sub bruma de cuvinte aspre, necuviincioase, izvorâte din mintea domnului rector. Nu se poate ca cel puţin unii dintre tinerii absolvenţi să nu îşi fi pus întrebarea: cine are dreptate, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, care l-a înscris pe Ştefan cel mare în calendarul sfinţilor, sau profesorul Valentin Popa, care i-a atribuit fapte demne de infernul lui Dante? Nu foloseşte, în niciun caz, creşterii prestigiului universităţii sucevene, deoarece i-a ciobit şi din renumele pe care, să zicem, îl are. Dacă rectorul Valentin Popa crede cu adevărat în cuvintele cu care l-a gratulat pe Ştefan cel Mare şi are tărie de caracter, ar trebui să demareze neîntârziat procedurile de îndepărtare de pe frontispiciul clădirii, de pe antetul diplomelor şi al actelor emise de universitate, de pe ştampilele instituţiei a numelui „fustangiului” Ştefan cel Mare, înlocuindu-l cu un alt patron, de pildă Vasile Roaită sau Popa Şapcă. Fapte, nu vorbe domnule rector.

– Alegând să prezinte absolvenţilor elemente mai puţin cunoscute din viaţa domnitorului Ştefan cel Mare, profesorul Valentin Popa şi-a oferit sieşi prilejul de a fi remarcat public printr-un discurs cu o temă şocantă, ce l-ar plasa în rândul intelectualilor rebeli, curajoşi, erudiţi, capabili să abordeze, fără teama de a greşi, probleme delicate din orice domeniu, inclusiv din cele în care nu au pregătirea necesară…

Sunt convins că cel mult unu-doi la sută din populaţia judeţului Suceava ar putea oferi un răspuns corect la întrebarea: Cine este şi cu ce se ocupă fălticeneanul Valentin Popa? În memoria colectivă, susnumitul este un anonim, care aparţine, potrivit unei licenţe poetice, acelor minuscule celebrităţi locale „Opaiţe ce pâlpâie tristeţi / La colţuri de obscure mahalale”.

Fapta de a murdări cu premeditare personalitatea şi memoria unuia dintre titanii poporului român reprezintă mai mult decât o gafă impardonabilă. Este o blasfemie, cred, şi ca mine gândesc numeroşi intelectuali suceveni, în primul rând istorici, clerici, oameni de pe toate plaiurile Bucovinei, cinstiţi, cu nestrămutată credinţă în Dumnezeu, că numai demisia urgentă a domnului Valentin Popa din funcţia de rector al USV ar putea îndrepta cât de cât lucrurile. Dacă omului nu-i pasă de înjosirea sa, ar trebui să aibă în vedere repararea uriaşului prejudiciu de imagine, de prestigiu, pe care îl suportă Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, care nu este feuda vreunui vătaf.

IOAN BĂNCESCU

N.red.: Precizăm că titlul relatării furnizate de NewsBucovina.ro de la evenimentul din centrul Sucevei, „Istoria lui Ştefan cel Mare (p)redată studenţilor USV”, a fost dat de redacţie. Cu pretenţia de a invoca titluri anterioare date de Iorga şi Sadoveanu…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: