Cireşe de mai

> L.D. CLEMENT

…Dar pe la începutul lunii, încă înainte de a se fi anunţat (iniţial în social media) că au apărut în pieţe cireşele categoric româneşti la preţuri de speriat (şi, totodată, vrednice de glume din partea celor decişi să le reziste), la micul magazin cu de toate aflat lângă bloc „se băgase” fasole verde la 29,5 lei kilul. Am fost şi eu printre cei care le-au admirat dimineaţa, socotind, alături de alţi nătăfleţi ca mine, că poate s-or găsi unii să le încerce de-o poftă, eventual tăindu-le într-o ciorbă. Şi s-au găsit, până seara fasolea verde trufanda s-a epuizat! Apoi am devenit filosof de-o clipă şi, pe de-o parte, m-am gândit la ce cumpăram/mâncam la vremea asta în urmă cu mai bine de un sfert de veac (ca să nu zic mai mult), iar pe de alta că, iată, au (de)venit pe noi vremuri atât de bune încât ne-au stricat calendarul alimentar tradiţional, fiindcă avem tomate, ardei gras, vinete, căpşune etc. tot anul aşa încât, la o pildă, dacă le guşti (şi) iarna, devii teribil de plictisit de ele vara-toamna. Plus că, pe undeva, intervin ele şi în subtilul mecanism reglator al preţurilor de piaţă şi „aprozar”, mai ales în contextul în care – vorba ţăranului autentic de pe la noi – autputurile-s ieftine, inputurile-s scumpe…, dar aşa scumpe, până la urmă tot fac ca barabulele noastre să fie chiar mai scumpe decât cele de input.

…Şi încă îmi mai aduc aminte de-o scurtă proză a lui Geo Bogza (în comunism el vizând, într-o modă critică a epocii, realităţi din interbelic) despre „mărirea şi decăderea castraveţilor”. De la prea scumpă trufanda de primăvară, la ingredient în borşul puşcăriaşilor. Însă nici povestea aia nu se mai potriveşte astăzi…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: