António Guterres:

Războiul din Ucraina este „un semnal de alarmă” pentru repararea sistemului energetic global

Secretarul general al ONU, António Guterres, a anunţat un plan de accelerare a trecerii mondiale la energia regenerabilă, afirmând că războiul din Ucraina este un semnal de alarmă pentru ca întreaga lume să renunţe la combustibilii fosili, scrie CNN.

Luând cuvântul la lansarea raportului „Starea climei globale 2021” al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, Guterres a descris constatările ca fiind „o litanie sumbră a eşecului umanităţii de a aborda perturbările climatice”. „Sistemul energetic global este stricat şi ne aduce tot mai aproape de o catastrofă climatică. Combustibilii fosili sunt o fundătură – din punct de vedere ecologic şi economic”, a spus el. „Războiul din Ucraina şi efectele sale imediate asupra preţurilor la energie reprezintă un alt semnal de alarmă. Singurul viitor sustenabil este unul regenerabil. Trebuie să punem capăt poluării cu combustibili fosili şi să accelerăm tranziţia către energia regenerabilă, înainte de a ne incinera singura noastră casă”, a spus el, adăugând că „timpul se scurge”.

În planul său, Guterres a propus ca tehnologiile de energie regenerabilă, cum ar fi stocarea în baterii, să fie tratate ca „bunuri publice globale esenţiale şi disponibile în mod gratuit”. El a solicitat crearea unei coaliţii globale privind stocarea pentru a accelera inovarea şi implementarea, condusă de guverne şi care să reunească companii de tehnologie, producători şi finanţatori.

Aceeaşi coaliţie trebuie să asigure, să extindă şi să diversifice aprovizionarea cu componente şi materii prime esenţiale pentru tehnologiile de energie regenerabilă. Guvernele trebuie să creeze cadre şi să reformeze birocraţia pentru a uniformiza condiţiile de concurenţă pentru energiile regenerabile. Guvernele trebuie să renunţe la subvenţionarea combustibililor fosili şi să protejeze persoanele şi comunităţile sărace şi cele mai vulnerabile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: