Cine şi de ce dezgroapă securea războiului împotriva PNL?

După ultimele alegeri parlamentare, PNL a devenit ţinta atacurilor politice şi jurnalistice în mass-media, inclusiv pe reţelele de socializare, miza nefiind niciodată declarată deschis. Atacatorii scot din sertare subiecte dubioase, încurcături ale trecutului şi personaje cu diverse schelete ţinute sub cheie în dulapuri. Din păcate, singurul partid istoric rămas în competiţie este şi el vulnerabil, libertatea internă de opinie dând posibilitate liderilor mai slabi de înger să muşte în inconştienţa lor momeala aruncată cu dărnicie de specialişti hârşiţi în destabilizarea altor formaţiuni politice.

Între subiectele fierbinţi, la loc de necinste se află fosta alianţă USL (2011 – 2014) între PNL condus de Crin Antonescu şi PSD-ul lui Victor Ponta, alianţă care, deşi moşită de Dan Voiculescu, a demonstrat că două partide mari şi opuse doctrinar, aflate într-un război perpetuu din ’90 încoace, pot colabora în situaţii de criză pentru a scoate ţara din impas. În fond, coaliţiile stânga – dreapta au o istorie deloc de neglijat în plan european, dar cum în România se găsesc mereu potrivnici la tot ce ne vine din Occidentul civilizat, fie din stânga, fie din dreapta, uniunea a fost torpilată de purişti în numele moralei şi al corectitudinii politice. Şi apoi, mai bine de jumătate din spectrul nostru politic avea interesul de a mătrăşi PNL pentru a-şi face loc propriilor formaţiuni fiindcă iniţiativele constructive în plan politic ne cam lipsesc.

Însă refuz şi acum să cred că Stânga pesedistă singură ar fi reuşit să facă altceva decât să se eternizeze la Putere, nicidecum să reformeze economia, statul şi sectoarele vitale ale societăţii. Liberalii au pierdut puncte importante după dezmembrarea coaliţiei cu un PSD obişnuit să fie singur la Putere.

Numai că USL nu a picat din motive politice, ci din păcate general omeneşti: naivitatea, lăcomia, dezonoarea… au dus la încălcarea gentlemen’s agreement-ului iniţial (Ponta – prim-ministru, Crin – preşedinte), „cârlanul“ Ponta trădând înţelegerea pentru a-i uzurpa locul lui Crin.

Al doilea subiect fierbinte şi manipulator este reunirea celor două partide liberale PNL şi PDL: n-a fost zi să nu se vaiete campionii liberalismului că bietul PNL a fost înghiţit de partidul lui Băsescu, cel ce a acaparat fiefurile liberalilor din majoritatea judeţelor, însuşindu-şi cică şi cele mai importante funcţii la nivel naţional. O minciună menită să producă schisme între cele două aripi cu speranţa că vom asista la un forfait, adică la retragerea din prima scenă.

Or încercările de dominare a leadership-ului PNL de către câţiva pedelişti nemulţumiţi de pierderea unor funcţii şi demnităţi au fost sortite din capul locului eşecului, majoritatea liberalilor înţelegând că imperativele de moment sunt crearea unui pol liberal puternic, cu un cuvânt greu în politica românească.

Din păcate, sforarii de stânga au găsit veriga slabă la Ludovic Orban, susţinuţi puternic de grupuri de jurnalişti ai Antenelor şi au reuşit crearea unei breşe în PNL, o schismă după modelul Radu Câmpeanu, Nicolae Cerveni, Călin Popescu-Tăriceanu…, Orban neacceptând cu demnitate pierderea şefiei Guvernului şi a preşedinţiei liberale.

Nici această schismă, dovedită până la urmă lipsită de noimă şi consistenţă, nu a pus punct frământărilor interne; de data aceasta în pericol a fost Florin Cîţu. Maşinaţiuni politice şi negocieri pe sub mese au dus la demisia sa din fruntea Guvernului şi a PNL: mai mulţi lideri liberali s-au simţit marginalizaţi şi au votat alături de pesedişti demiterea Guvernului şi croirea unei alianţe PNL – PSD pentru a avea o majoritate copleşitoare în Parlament şi a trece cu bine crize greu de manageriat: pandemia, războiul de la graniţă şi inflaţia atotcuprinzătoare.

Nici cu această mişcare îndrăzneaţă şi motivată politic atacurile n-au încetat, acum fiind dezgropată din nou securea războiului: sunt stimulate în continuare desincronizări şi contradicţii în noua coaliţie de guvernământ, sunt încurajate disensiuni între miniştri şi planuri reformatoare, iar liberalilor li se dă în cap cu pedeliştii afurisiţi, cu un Orban, un Drulă vârfuri de lance… Până când?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: