Câmpulung Moldovenesc

Reîntâlnire la Muzeu

După redeschidere, când Muzeul Arte Lemnului a sărbătorit şi 85 de ani de la înfiinţare ca instituţie de stat, muzeul şi-a stabilit în programele sale educative şi manifestări periodice dedicate creaţiei literare.

Cenaclul literar umoristic – Ţara de Sus – se bucură de mai mult timp de organizarea aici, a unor lansări de carte şi a altor manifestări cu publicul, dar şi cu colaboratori din alte localităţi, de data aceasta reîntâlnirea la care ne referim bucurându-se de prezenţa unor creatori literari din Suceava, reprezentanţi ai Clubului de Iniţiativă Literară, ai Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, din Gura Humorului şi alţii.

Manifestarea a fost deschisă de gazde, prin cuvântul directorului muzeului – Bogdan Stamatin, după care Constantin Tiron, preşedintele de onoare al cenaclului literar-umoristic „Ţara de Sus” (care este şi directorul fondator al revistei de cultură a municipiului Câmpulung Moldovenesc – Însemnări Bucovinene) a înmânat Premiul Ion Creangă unor colaboratori ai revistei, scriitorii: Gh. Vicol, Gh. C. Paţa, Valeriu Moroşan – toţi din Vatra Dornei.

În cadrul aceleiaşi manifestări doi membri ai cenaclului, Ana Andronicescu şi Costel Răescu, şi-au lansat cărţile scoase de sub tipar: noul volum de versuri Pamflete şi Poezii din Pandemie precum şi o reeditare a volumului Întâmplări Versificate – Ana Andronicescu şi două volume de versuri – Poemele Luminii şi Stări de Spirit – ale debutantului Costel Răescu. Autorii s-au prezentat fiecare în felul său: Ana Andronicescu care şi versifică cu uşurinţă toate gândurile şi trăirile; Costel Răescu, care abordează în scrierile sale lirice şi subiecte istorice.

Despre autori şi cărţile lor au luat cuvântul preşedintele cenaclului, dr. ing. Neculai Marcel Flocea, prof. dr. Luminiţa Ţaran – secretara cenaclului – care cu competenţa sa a analizat scrierile subliniind printre altele că Ana Andronicescu cu talentul său de versificator îşi expune în creaţiile sale, nu numai propria viaţă din copilărie şi până astăzi, dar surprinde uneori cu profunzime şi diverse momente din viaţa noastră a tuturor – ca pandemia care a răscolit şi afectat întreaga lume. Costel Răescu a fost caracterizat ca un poet care ştie ce vrea să spună prin creaţiile sale literare. Cuvinte calde au mai rostit: Gabriela Braha, prof. Paraschiva Abutnăriţei, Artemisia Ignătescu şi alţii.

Activitatea a continuat mai apoi cu un scurt program artistic susţinut de interpreta vocală Felicia Oblezniuc şi cu creaţiile umoristice ale lui Constantin Tiron, care a dus de la festivalul Burduful de Aur – de la Sibiu, cel de-al 446-lea premiu.

Au citit apoi din creaţiile lor: Gheorghe Solcan – talentatul creator literar de la Gura Humorului – care participă cu regularitate la şedinţele cenaclului nostru, apoi scriitorul Traian Nistiriuc şi alţii.

Reprezentând Asociaţia Scriitorilor şi Artiştilor – Ţara Dornelor şi în calitate de membră a conducerii Societăţii scriitorilor bucovineni, prof. Paraschiva Abutnăriţei a apreciat autorii lansării, desfăşurarea întregii activităţi, mulţumind, de asemenea, în calitatea domniei sale de secretar a Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor pentru premiile Ion Creangă din acest an, primite din partea revistei Însemnări Bucovinene.

Istoricul Ion Abutnăriţei a vorbit în cadrul acestei bogate manifestări despre personalităţi marcante ale Câmpulungului – Ion Alboi Şandru şi Emil Bodnăraş.

O contribuţie apreciată de cei prezenţi la manifestarea culturală la care ne referim au adus-o musafirii veniţi de la Suceava, fiind vorba de creatorii de la Clubul de Iniţiativă Literară a cărui secretar executiv – George Sauciuc – ne-a citit din creaţiile sale.

Momentul artistic a fost completat de George Mahalu care şi-a prezentat o parte din creaţie, încântându-ne şi ca interpret vocal şi chitarist cu un program muzical Bob Dylan. Umoristul Constantin Horbovanu a prezentat fragmente din creaţiile sale mai noi şi mai vechi, rostind şi o scurtă alocuţiune de mulţumire pentru invitaţia cenaclului câmpulungean. De asemenea, a fost aplaudată tânăra recitatoare Adela Şulea, şi ea membră a Clubului de Iniţiativă Literară.

În încheierea programului, preşedintele cenaclului – dr. ing. Neculai Marcel Flocea – cadru universitar, ca de obicei a prezentat publicului numeros, câteva dintre reuşitele sale creaţii literar-umoristice şi lirice.

A fost o întâlnire plăcută îmbogăţită şi de bunătăţile oferite de cei ce şi-au lansat cărţile.

Artemisia Ignătescu

Cu colaborarea Gabrielei Braha

Foto: dr. ing. Neculai Marcel Flocea

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: