Juliette Binoche va primi un premiu pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la San Sebastian

Actriţa franceză Juliette Binoche va primi un premiu pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la San Sebastian, care va avea loc la jumătatea lunii septembrie în acest oraş spaniol, au anunţat organizatorii evenimentului, citaţi de AFP.

În vârstă de 58 de ani, Juliette Binoche va fi premiată „pentru vasta ei carieră, pe parcursul căreia a interpretat aproximativ 75 de personaje, de la eroinele cele mai puternice şi până la personajele cele mai fragile, trecând prin universul personalităţilor istorice, în roluri dramatice şi altele de comedie”, au precizat într-un comunicat organizatorii acestui festival cinematografic, care va avea loc în perioada 16-24 septembrie în oraşul balnear San Sebastian din Ţara Bascilor.

Chipul celebrei actriţe franceze, recompensată cu premiul Oscar pentru interpretarea ei din filmul „The English Patient” („Pacientul englez”), regizat de Anthony Minghella în 1996, figurează de altfel şi pe afişul oficial al celei de-a 70-a ediţii a acestui festival cinematografic.

 După ce a jucat în câteva spectacole de teatru şi a urmat cursurile organizate de Conservatorul Naţional de Artă Dramatică din Franţa, actriţa pariziană a debutat pe marile ecrane în anul 1983 în filmul „Liberty Belle”, regizat de Pascal Kané. Juliette Binoche a jucat apoi în numeroase filme, inclusiv în „Trois couleurs: Bleu” (1993), pentru care a fost recompensată cu Coppa Volpi la Mostra de la Veneţia, „Pacientul englez” (1996), cu care a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, şi „Copie conforme” (2010), care i-a adus premiul de interpretare feminină la Festivalul de la Cannes.

De atunci, artista a colaborat cu o serie de regizori de seamă, precum francezii Jean-Luc Godard, Leos Carax şi Louis Malle, polonezul Krzysztof Kieslowski, americanul Abel Ferrara, suedezul Lasse Hallstrom, britanicul John Boorman şi austriacul Michael Haneke.

A jucat şi alături de actori celebri, precum Daniel Day-Lewis, Ralph Fiennes, Jeremy Irons, Catherine Deneuve, Johnny Depp şi Samuel L. Jackson.

Juliette Binoche se alătură astfel unor mari personalităţi din industria cinematografică recompensate cu acest premiu onorific la Festivalul de la San Sebastian, precum Gregory Peck (în 1986), Bette Davis (1989), Catherine Deneuve (1996), Isabelle Huppert (2003) şi Marion Cotillard (2021).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: