Potrivit lui Ion Lungu, dacă un asemenea obiectiv va face parte din „Climate City Contract” 

Primăria va ajuta sucevenii să-şi cumpere maşini electrice până în 2030

> Edilul-şef precizează din nou: Greul abia începe, important este să luăm decizii care să avantajeze cetăţenii municipiului Suceava

 Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că încă nu au fost stabilite obiectivele pe care municipiul Suceava trebuie să le îndeplinească până în 2030, prin proiectul „Oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic”.

Ion Lungu a spus, într-o conferinţă de presă, că speră ca cel târziu la sfârşitul acestui an să fie încheiat contractul „Climate City” cu Comisia Europeană, prin care sunt stabilite obiectivele misiunii, iar din anul 2023, să fie aplicabil pentru următorii 7 ani.

„Greul abia începe. Eu sunt conştient de acest lucru. Important este să luăm decizii care să avantajeze cetăţenii municipiului Suceava” a spus Lungu.

El a explicat că dacă prin contractul încheiat se stabileşte că trebuie să se implementeze doar maşini electrice, atunci municipalitatea va finanţa o parte din cheltuieli.

„Să zicem că trebuie să implementăm maşini electrice. Vine municipiul Suceava şi dă o parte din finanţare. Vrem să ajutăm sucevenii ca acest proiect, să fie un lucru bun pentru municipalitate. Noi facem nişte sacrificii. Aceste sacrificii trebuie să se întoarcă, în final, spre binele sucevenilor” a spus Lungu.

El a subliniat că toate acţiunile vor fi făcute chibzuit, în sensul de a fi respectate şi criteriile din această convenţie, dar să fie şi în avantajul oraşului.

„Să vedem exact ce prevede acest contract pe care îl vom încheia la nivel municipal. Iar acolo vor fi stipulate obligaţiile şi posibilităţile de finanţare pe de altă parte” a spus Lungu.

Primarul a menţionat că, din punct de vedere neutru climatic, municipiul Suceava stă „binişor”.

„Avem încălzirea pe biomasă, avem transportul electric, avem iluminatul pus la punct pe lămpi tip LED, avem spaţii verzi foarte multe, zonele de agrement pe care le facem. Stăm binişor” a declarat Lungu.

El a atenţionat însă că mai importantă în acest proiect este partea de oraş inteligent.

„Vom invita USV şi vom face o asociere, pentru că universitatea trebuie să fie unul dintre principalii noştri parteneri, fiind legată de inovare, inteligenţă” a explicat primarul.

El a recunoscut că la capitolul digitalizare municipiul Suceava este restanţier şi a arătat că nici măcar principalele licee din municipiu nu au venit să propună proiecte de digitalizare.

Ion Lungu a mai spus că, în opinia sa, cea mai importantă componentă a acestui program în care municipiul Suceava a fost selectat de Comisia Europeană este cea legată de partea de oraş inteligent, parte care va avea nevoie de mai multă implicare deoarece componenta de „neutru climatic” se acţionează deja de 15 ani. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: