Liliacul de lângă drum

> L.D. CLEMENT

Veniţi… că liliacul e-nflorit!; cam aşa zicea un cântecel. Sunt măr de lângă drum şi fără gard…, drumeţule, să iei fără sfială, că n-ai să dai la nimeni socoteală; cam aşa zicea o poezea. Mda, uite că de câteva zile, prin Suceava a înflorit liliacul şi-l umple de parfum. Nu puţini trec anume pe lângă arbuştii înfloriţi şi se bucură de-al lor miros de mai, destui anume îi vânează spre a-i sărăci de floare şi de miros. De altfel, se poate constata că, deja, unii arbuşti au rămas cu flori doar sus, acolo unde n-a fost cu putinţă să fie ajunse. Deunăzi, surprinzând asupra faptului un ins ce tocmai dăduse iama în flori, un bărbat a dat să-i ceară socoteală. Ce curaj din partea lui, ce lipsă de bun-simţ!… Să zicem că a scăpat fără să fie îmbrâncit, să zicem că, de la acela, a primit doar informaţia că, dacă vrea muşchii lui, taie tufa de tot. (Iar ceva mai încolo, un martor al întâmplării – revoltat şi totodată neputincios – a decis: „agresiune la liliac!”). Mai departe, să ne imaginăm că insul care s-a dat la liliac l-a dus acasă (ori poate l-a dăruit) spre a se ofili (deşi pus în apă) după o jumătate de zi… Apoi încă mai departe, să ne imaginăm că numai insul respectiv (de-ar fi unicul!…) pune mâna şi-n alte locuri, fără sfială, cu încredere, cu putere. Şi nu doar că-şi apără straşnic faptele ci că, la nevoie şi după simţirea sa, ar trece la contraatac. Despre liliac vorbim aici? Ba nu, despre oameni; florile devin circumstanţial doar fragile metafore.

(„Cântă păsările şi e miros de lilieci înfloriţi, / Cum trebuie să fi mirosit raiul…” zicea într-un poem, „La lilieci”, Sorescu Marin, cu gândul la vremea uitată în care omul încă nu se-nfruptase din mărul de lângă drum…)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: