O ARHEOLOGIE A IMAGINII

Expoziţia personală de pictură şi tapiserie a Luciei Puşcaşu, la Muzeul de Istorie din Râmnicu Vâlcea, mai 2022

Artistă consacrată, cu un bogat palmares, Lucia Puşcaşu a devenit cunoscută nu doar în zona Moldovei, de unde este originară, ori în Bucovina, unde activează în prezent, ci şi la nivel naţional şi internaţional prin numeroasele expoziţii personale şi prin participările la expoziţii colective din ţară şi de peste graniţe. Bogata sa activitate a fost recunoscută şi răsplătită, de-a lungul timpului, prin premii şi distincţii onorante. Mai mult însă decât preocuparea pentru propria sa activitate, Lucia Puşcaşu s-a arătat întotdeauna solidară cu breasla căreia îi aparţine, contribuind cu generozitate la existenţa unei vieţi culturale zonale, dar şi la consolidarea Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Universul plastic al acestei artiste cu preocupări solide atât în zona picturii, cât şi în cea a artelor textile, în cadrul acestora din urmă abordând preponderent tapiseria, este extrem de complex, cu surse de inspiraţie multiple şi un mesaj plurivalent, adresat ochiului cultivat, care ştie să privească şi să înţelegă resortul lăuntric din care a luat naştere fiecare dintre compoziţiile sale.

Expoziţia personală a Luciei Puşcaşu de la Muzeul de Istorie „Aurelian Sacerdoţeanu” din Râmnicu Vâlcea, deschisă în luna mai a anului în curs (2022), oferă publicului iubitor de artă, de altfel destul de numeros în vechea capitala de judeţ a Olteniei de sub Munte, prilejul de a se întâlni cu o parte a creaţiei artistei, lucrări de pictură şi tapiserie, fie de dată mai recentă, fie din perioade anterioare. Expoziţia Luciei Puşcaşu are, de asemenea, menirea de a consolida schimburile culturale dintre artiştii locului şi artiştii care vin la Râmnicu Vâlcea din toate zonele ţării pentru a expune individual sau în expoziţii de grup.

Indiferent de tehnica aleasă, fie că e vorba de cea a uleiului pe pânză, a tehnicii mixte, pe acelaşi tip suport, ori de tapiseria realizată în maniera haute lisse, picturalitatea rămâne numitorul comun al tuturor lucrărilor semnate Lucia Puşcaşu pentru că artista pare să trăiască într-un univers interior animat de culoare, într-o lume în care personajele şi poveştile se hrănesc din culoare şi reuşesc să-şi transmită mesajul în primul rând datorită ei. O a doua trăsătură comună a compoziţiilor Luciei Puşcaşu o reprezintă dinamismul, impresia de continuă mişcare şi transformare, de dizolvare a formelor una în cealaltă, de continuă metamorfozare. Pictoriţa pare să aibă „oroare de vid”, astfel încât compoziţiile sale debordează de personaje cărora le accentuează detaliile, de motive care se suprapun ca într-un veritabil palimpsest, incitând privirea să recurgă la o adevărată „arheologie” vizuală, a cărei menire este descoperirea mai multor straturi de semnificaţii.

Există, în mod evident, câteva teme preferate, ce revin în lucrările sale, în diferite forme, uneori ca metafore, ca imagini plastice cu o mare forţă lirică. E vorba despre acele subiecte inspirate din mitologie, din lumea basmului, din tradiţiile şi obiceiurile locale, precum: copacul cu trăsături antropomorfe, prezent în pictură şi tapiserie, în diferite variante cromatice, femeia-pasăre, dansul, uneori al ursitoarelor, templul, ca ansamblu sau doar evocat printr-o poartă sau prin trepte, norii ca metafore ale cerului, cu profunzimile sale imposibil de imaginat, siluetele feminine înzestrate cu puteri magice, astrele, îndeosebi luna, uneori anotimpul primăverii, cu toate promisiunile lui de revenire la viaţă a naturii.

Pictura şi tapiseria Luciei Puşcaşu oscilează între exprimare figurativă, cu stilizări numeroase, studiate cu grijă, şi un tip de abstracţionism oniric şi simbolic, ce lasă însă ferestre deschise spre intuirea subiectului, a motivului, a gândului ori a emoţiei din care s-a zămislit compoziţia.

Cromatica lucrărilor Luciei Puşcaşu este pe cât de variată, pe atât de echilibrată, refuzând orice fel de stridenţe şi reuşind să se pună pe deplin în slujba imaginii şi a temei alese. Culorile calde şi reci, culorile complementare, albul şi negrul, brunurile şi griurile colorate comunică armonios între ele şi reuşesc să-l transpună pe privitor într-o lume de dincolo de lume, unde timpul pare să fi fost pentru totdeauna abolit, iar spaţiul pare să fie devenit fluid şi evanescent.

Expoziţia Luciei Puşcaşu de la Râmnicu Vâlcea se înscrie în şirul lung al spectacolelor vizuale oferite de artistă de-a lungul timpului şi face posibilă conexiunea creaţia unei plasticiene venite din nordul României cu cea a colegilor ei din zona de sud, după o perioadă destul de lungă de izolare şi de întrerupere a schimburilor culturale.

 Dr. LUIZA BARCAN

Istoric şi critic de artă

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: