AUR schimbă peisajul

Să recunoaştem că după apariţia acestui partid, peisajul politic românesc s-a schimbat: scandaluri peste scandaluri, nu doar politice, ca să se afle mereu în centrul atenţiei, ţipete şi urlete ale Şoşoacăi pe toate canalele, acum în surdină, replici şi gesturi groteşti-golăneşti cu minciuni şi fakenews-uri că-ţi stă mintea în loc… E prima dată când văd ditai politicieni trăgându-se de urechi, filmându-se cu mobilul şi făcându-şi selfie-uri tot timpul pentru a le pune live pe FB. Asemeni puerililor cu coşuri pe faţă. Se dau măreţi, dodoloţi, lideri mondiali, mari patrioţi. Fenomen unic românesc cauzat de pofta de imagine şi voturi. Ca urmare, mi-am propus să descopăr realizările acestui partid „naţionalist“ după alegeri, partid care se socoteşte buricul pământului în România. Şi-a propus prin program următoarele:

 1. „unirea cu Republica Moldova“, dar la alegerile de dincolo de Prut auriştii au votat împotriva Maiei Sandu, deci împotriva dorinţei de unire cu România;
 2. „libertate personală, religioasă, economică, politică“: liderii AUR au ţipat pe toate canalele că le sunt răpite drepturile când sunt carantinaţi sau spitalizaţi de COVID, foarte mulţi dintre ei ajungând intubaţi şi chiar decedând. Au indus zeci de mii de oameni în eroare că vaccinul le provoacă stârpire, cancer, că vaccinaţilor le vor creşte solzi, motiv pentru care numărul deceselor crescuse alarmant. Aştept un procuror curajos care să-i acuze de omucidere. De aceea, sunt numeroase vocile care cer scoaterea partidului în afara legii.

Deşi au fost susţinuţi fără a sta prea mult pe gânduri de biserica ortodoxă şi unele culte religioase, nici măcar nu le-au mulţumit, darmite să facă ceva pentru ele în Parlament şi consilii locale. Nu le au nici în clin, nici în mânecă cu economia, iar ştiinţele politice le sunt complet străine, de aceea în loc de comportament politic au unul de gaşcă, de zurbagii de cartier, inclusiv în relaţiile cu mediul parlamentar.

 1. „stat de drept, justiţie independentă şi funcţional“ – nici măcar un proiect de reformă, de modernizare depus în Parlament ori vreo contribuţie consistentă la proiectele celorlalţi.
 2. „egalitate în faţa legii“,
 3. „egalitate de şanse“,
 4. „presă liberă, nu aservită“ – au fost trecute în program ca să sune bine, dar fără nicio consecinţă în plan legislativ.
 5. „protejarea, promovarea şi exploatarea sustenabilă a resurselor naţionale, de la patrimoniul natural şi cultural la resursele umane“ – s-au agitat verbal pe la televiziuni cum Iohannis şi firma „germană“ (de fapt, austriacă!) Holzindustrie Schweighofer (adusă de Adrian Năstase!) ne lasă fără păduri.
 6. „transparenţă, meritocraţie şi responsabilitate“ – sunt cel mai prost exemplu de promovare în rândul AUR-iştilor a unor figuri jenante cel puţin în ceea ce priveşte starea intelectuală şi cunoaşterea limbii româneşti.
 7. „promovarea şi garantarea la nivel european a drepturilor şi libertăţilor celor peste 10 milioane de români din afara graniţelor, în spiritul reciprocităţii şi a[l] unei cât mai strânse cooperări între statele membre şi partenere UE“ – deşi foarte multe voturi le-au venit din afara graniţelor, interesele diasporenilor au rămas complet nereprezentate în Parlament de către aleşii AUR.
 8. „un aparat instituţional simplificat, depolitizat, eficient, bazat pe competenţe; 11. „respect pentru proprietate, care este inviolabilă; 12. „guvernare eficientă, atât la nivel naţional, cât şi european, în baza unei strânse cooperări între sectorul public, privat şi iniţiativele civice“ – au fost prinse în programul politic în eventualitatea participării la guvernare, deşi politica lor antinaţională nu le-ar permite-o niciodată.

AUR mizează în continuare pe prostirea alegătorilor. Nici vorbă de partid naţionalist, cum se declară, ci de coloana a V-a a lui Vladimir Putin în România – nu e posibil ca o formaţiune politică să susţină genocidul împotriva cetăţenilor ucraineni de moment ce întreaga lume e îngrozită de barbaria soldaţilor ruşi. De fapt AUR îşi revendică segmentul prorus din electoratul românesc aşa cum până deunăzi şi-a revendicat segmentul antivaccinist. Odată cu dispariţia acestora, AUR-iştii vor cădea în irelevanţă.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Mama lu' Stefan cel Mare says:

  Scrieti la comanda politica domnule.
  Nu de alta dar in ultimul clasament privind libertatea presei Romania a cazut de exemplu sub cea din R. MOLDOVA de exemplu.
  Vreti sa scoateti AUR in afara legii ? Ok. Dar de ce nu toate partidele parlamentare si mai ales pe cele din coalitia guvernamentala ?
  Pai nici PCR-ul nu trebuia. Nu era mai bine cu partid unic autoputernic si etern ? Nu se mai pierdeau bani cu pomeni electorale si nu mai negociau toate posturile astea la stat bine platite ? Sincer, poate ar fi fost putin mai bine decit acum, cand romanii au fost divizati si imprastiati iar strainii ne-au luat aproape tot si avem deja si datorii externe de achitat pntru doua generatii si nici comanda propriei armate nu mai avem ? Macar presa sa fie mai atenta la problemele reale ale acestei natii.

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: