Artă şi artişti francezi la Suceava

„Energies colorées”/ „Energii colorate” se numesc expoziţiile găzduite de Muzeul Naţional al Bucovinei, Galeria de Artă a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Galeria de Artă „Ion Irimescu” din Suceava, cea de la muzeu fiind vernisată joi, 28 aprilie, moderată de şeful secţiei arte, Gabriel Herea.

Expun artişti plastici din Laval, Franţa: Clara Lemosquet, Martial Gouvenou, Michel Monce, Fabrice Milleville şi Patric Le Cour. Proiectul – destinat a promova arta şi artiştii români şi francezi din cele două localităţi înfrăţite, Suceava şi Laval – s-a realizat prin parteneriatul dintre Primăria Suceava şi Primăria Laval (Suceava şi Laval sunt oraşe înfrăţite), în colaborare cu Comitetul Laval – Suceava, Asociaţia CNS53 Laval, Alianţa Franceză din Suceava, Muzeul Naţional al Bucovinei, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Suceava şi Asociaţia „Curcubeul Succesului” din Suceava.

Lucrările celor cinci pictori francezi se vor afla pe simeze în perioada 27 aprilie – 25 mai.

„Un adevărat eveniment în oraşul nostru”

„În această expoziţie de grup avem ocazia să găsim multe căi gândite în secolul XX, manifestate acum şi panotate la Suceava în secolul XXI” a spus Gabriel Herea, care s-a referit şi la legăturile culturale şi politice dintre Franţa şi România „ce s-au deschis undeva pe la 1848”, precum şi la nume de seamă ale picturii române „care s-au hrănit, s-au cultivat şi au crescut interpretând sau utilizând soluţii plastice care au pornit din acea şcoală franceză”. Apreciind că „prietenia dintre cele două oraşe este un prilej de a ne aduce aminte despre aceste rădăcini comune”, Gabriel Herea a apreciat expoziţia ca fiind „un adevărat eveniment în oraşul nostru”.

Apreciere întărită şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Nicolae Barbă, care a ţinut să mulţumească artiştilor expozanţi şi să felicite organizatorii. Vicepreşedintele CJ a afirmat că parteneriatul judeţului Suceava cu regiunea Mayenne şi-a arătat roadele chiar din primele momente ale întemeierii sale, acum 22 de ani, iar cel dintre oraşele Suceava şi Laval a fost, de asemenea, aducător de satisfacţii, acest lucru fiind posibil datorită faptului că la Suceava se află un adevărat „pol al francofoniei”, în care instituţii şi oameni cultivă „sămânţa francofoniei”.

Referindu-se la contextul în care se vernisează expoziţia, Nicolae Barbă a adăugat că „arta este un bun mesager care întreţine pacea”, Franţa având „o contribuţie consistentă” în sprijinirea şi ajutorarea refugiaţilor ucraineni afectaţi de războiul din ţara lor.

Poduri culturale, frăţietate şi întrajutorare

„Ca să apară nişte poduri culturale, politice, economice, trebuie să existe nişte oameni care muncesc, care se sacrifică, care au un ideal şi îl urmăresc” a spus Gabriel Herea, mulţumind artiştilor plastici din Filiala Suceava a UAP pentru faptul că, „în fapt, ei sunt oamenii care întreţin acest pod cultural aici, de partea noastră”.

Mesager al acestora a fost Camelia Sadovei, preşedinta UAP – Filiala Suceava, care, şi ea, a ţinut să le mulţumească pentru efortul făcut în panotarea şi organizarea acestor simeze în toate cele trei săli în care s-au expus tablourile pictorilor francezi, cât şi pentru „foarte interesanta optică” în care aceasta a fost realizată, pentru că, în ultimă instanţă, „chiar panotarea reprezintă un act artistic”.

„Suntem mesageri ai unor forme de exprimare foarte uşor de descifrat, la fel ca şi muzica”, „limbaje care ne fac să înţelegem foarte multe lucruri, putem citi foarte multe privind o lucrare şi mai multe privind o expoziţie întreaga” a spus Camelia Sadovei, exprimându-şi speranţa că artiştii plastici suceveni vor avea un spaţiu de expunere mai generos.

Iar dacă vorbim despre frăţietate şi întrajutorare, amintim aici şi de implicarea Oanei Hrişcă, membru de bază în acest proiect, translator, precum şi a artiştilor Lucia Puşcaşu, Niculai Moroşan şi Dan Jaucă, dar şi cea a Irinei Ţibulcă, de la Muzeul Naţional al Bucovinei.

„E o dovadă a prieteniei pe care o simţim”

„Efortul pentru această expoziţie l-au realizat partenerii noştri francezi” a spus Gabriel Herea, care a apreciat strădania acestora „de a aduna şi a transporta picturile de la Atlantic la Marea Neagră. E o dovadă a prieteniei pe care o simţim”.

 Despre acest efort şi despre tot ceea ce presupune organizarea acestei expoziţii au vorbit osperţii francezi. Aceştia şi-au manifestat bucuria de a fi venit la Suceava, „la prieteni”, în vremurile acestea când „toţi suntem bulversaţi de războiul din Ucraina”, ţară faţă de care Franţa îşi manifestă solidaritatea, exprimându-şi speranţa că „prietenia va trăi” (Yves Cuvelier, membru al Asociaţiei Laval – Suceava); au mulţumit tuturor prietenilor români care au dat o mână de ajutor ca această expoziţie să se afle pe simeze, la Suceava, cât şi artiştilor francezi, pe care i-a prezentat în puţine cuvinte (Jean-Luc Mady, trezorierul asociaţiei) şi şi-au manifestat bucuria de a se afla la Suceava, ca reprezentantă a pictorilor (Clara Lemosquet, pentru care „pictura este o terapie”).

Francofonia are o tradiţie la Suceava

Au salutat oaspeţii francezi, „vechi prieteni” cu care a derulat „proiecte foarte interesante”, menţionând că această expoziţia continuă un proiect care s-a derulat în 2014, când artiştii români s-au deplasat la Laval, lector univ. dr. Mariana Şovea, director al Asociaţiei Alianţa Franceză, care şi-a exprimat satisfacţia de a fi parteneri în acest proiect care se desfăşoară la Suceava, „oraş francofon, unde francofonia are o tradiţie îndelungată, Biroul Francez înfiinţându-se aici încă din anul 2012, Alina Derla, ca reprezentant al Primăriei Municipiului Suceava, dar şi Daniela Sandu, preşedintă a Asociaţiei Curcubeul Succesului, cea care a fost şi traducătorul evenimentului.

Imagini cu semnificaţii şi expresivităţi plastice impresionante

„Cei cinci pictori francezi expun creaţii plastice, în tehnicile desenului alb-negru, pasteluri, picturi în ulei pe pânză, pe placaj şi panouri decorative (tehnică personală pe hârtie)” spune despre lucrările acestora artistul plastic prof. Lucia Puşcaşu, prezentă la vernisaj.

Ca membri ai Asociaţiaţiei CNS53, înfiinţată în anul 2013 la Laval, „artiştii plasticieni duc mai departe tradiţia artei naive promovată de Henri Rousseau, Henri Trouillard şi Jules Lefranc. Din 1970, prin revenirea la Mayenne a pictorului Robert Tatin, arta lor va primi o nouă influenţă” arată Lucia Puşcaşu, care afirmă că „fiecare artist are gândurile şi sentimentele sale şi vede frumuseţile din jur altfel decât ceilalţi”. „Sunt gânduri pozitive, gânduri despre semeni, gânduri despre trecut, gânduri despre viitor, pline de speranţă şi optimism. Subiectele compoziţiilor, trăite, povestite sau imaginate, văzute sau visate, sunt legate de locurile natale, de oamenii locului, de amintirile din copilărie. Vă veţi întâlni cu spaţii plastice create în structuri compoziţionale statice-dinamice, contraste de proporţii, figurative sau abstracte. Motivele preferate sunt figura umană, (portretul, nudul), apar de asemenea o multitudine de animale: păsărea, peştele, pomul, grădina, floarea, frunza, cerul, pământul. Caracteristici generale sunt folosirea contururilor pentru evidenţierea motivelor compoziţionale, diversitatea detaliilor pe întreg spaţiu plastic, relaţia dintre goluri şi plinuri şi nu proporţiile corecte ale formelor. Dar ceea ce îi uneşte este culoarea, energia culorii. Prin tonuri şi tente de culori vii strălucitoare, alteori pastelate, închise, deschise, mate, plasticienii obţin imagini cu semnificaţii şi expresivităţi plastice impresionante” conchide artistul plastic sucevean.

Acorduri de chitară, mânuită cu binecunoscutu-i talent de Ana Creangă, au încheiat un eveniment scăldat în energii colorate.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI