APIA recuperează subvenţiile primite pe nedrept de la bugetul de stat de fermierii suceveni

> În cazul a 99 de debitori s-a procedat la transmiterea dosarelor la ANAF, în vederea demarării procedurilor de executare silită

 Centrul Judeţean al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava figura cu 1.032 de debitori naţionali. Potrivit Raportului de activitate al instituţiei, la sfârşitul anului 2021, ei ar fi luat necuvenit peste 3,53 de milioane de lei, pentru mai multe tipuri de sprijin financiar acordate de la bugetul statului. Din total, debite de 294.759 de lei au fost înregistrate pe durata anului trecut, în conformitate cu 54 de procese-verbale de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare.

Începând din 2007, de când România este membră a Uniunii Europene, din cele 3,53 de milioane de lei s-au recuperat 2,30 de milioane de lei, suma rămasă de recuperat fiind de 368.874 de lei.

APIA a întocmit şi transmis către fermieri 29 de procese-verbale de stabilire a creanţelor accesorii pentru debitele recuperate, în Registrul debitorilor naţionali figurând cu debit neîncasat de la 99 debitori.

„Pentru aceştia s-a procedat la transmiterea dosarelor de debit la ANAF, în vederea demarării procedurilor de executare silită. Cazurile nerecuperate se monitorizează în vederea evitării împlinirii termenului de prescriere. Periodic, au fost efectuate reconcilieri de sume cu serviciile fiscale din judeţ. În situaţia în care au fost primite de la serviciile fiscale procese-verbale de scoatere din evidenţă, au fost întocmite, în baza acestora, 20 de decizii de constatare a imposibilităţilor de recuperat, în valoare de 21.305 de lei” se subliniază în Raportul privind activitatea desfăşurată de APIA în 2021.

La sfârşitul anului trecut, procentul de recuperare rămas pentru debitele naţionale înregistrate la nivelul Centrului Judeţean al APIA Suceava era de 10,4, urmărindu-se „creşterea semnificativă a acestuia, prin recuperarea sumelor, atât prin plata voluntară, cât şi prin executarea silită de către ANAF”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI