Poziţia Uniunii Ucrainenilor din România privind situaţia actuală de la frontiera Ucrainei

Consiliul Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), singura organizaţie parlamentară care îi reprezintă pe etnicii ucraineni în Consiliul Minorităţilor Naţionale din România, în faţa celorlalte autorităţi ale statului, precum şi în cadrul Congresului Mondial al Ucrainenilor, Congresului European al Ucrainenilor, Consiliului Mondial de Coordonare a Ucrainenilor, întrunit la data de 29 ianuarie 2021, la Rogojeşti, jud. Botoşani, a luat în dezbatere ultimele evoluţii de la frontiera Ucrainei şi din regiune.

Uniunea monitorizează în permanenţă şi cu atenţie evoluţiile situaţiei de securitate, fiind implicată activ în dezbaterile pe această temă în cadrul organizaţiilor internaţionale în care este membră, contribuind inclusiv la procesul continuu de conturare a unor poziţii sau linii de acţiune, în funcţie de competenţele sale şi dinamica situaţiei.

În acest context, UUR subliniază importanţa dialogului şi susţine continuarea eforturilor diplomatice, ca unică modalitate de soluţionare a actualei crize, aminitind, totodată, că interzicerea folosirii forţei şi a ameninţării cu forţa reprezintă unul dintre principiile fundamentale care guvernează relaţiile dintre state.

UUR salută poziţia României privind susţinerea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei, precum şi demersurile şi declaraţiile oficialilor români pentru sprijinirea statului ucrainean, în contextul tensiunilor generate de concentrarea trupelor ruseşti la graniţele Ucrainei, reafirmându-şi deschiderea pentru colaborare cu toate instituţiile competente ale statului român, prin punerea în mod constant la dispoziţia acestora de informări şi analize pertinente.

UUR salută, de asemenea, angajamentul ferm şi constant al UE şi NATO în sprijinul aspiraţiilor europene şi euroatlantice ale Ucrainei, precum şi continuarea eforturilor diplomatice privind detensionarea situaţiei de securitate de la graniţa Ucrainei şi a dialogului în vederea dezescaladării tensiunilor, cu respectarea principiilor fundamentale ale arhitecturii de securitate din Europa.

Consiliul Uniunii reaminteşte că populaţia României nu este ferită de impactul periculos al războiului informatic, propagandei, manipulării, răspândirii de ştiri şi afirmaţii false, zvonuri şi dezinformări deliberate. Prin urmare, informarea dintr-o sursă sigură este esenţială în astfel de momente, precum şi abordarea precaută a oricărei informaţii primite în mediul online, mai ales în situaţii în care aceste informaţii nu pot fi verificate. (Consiliul UUR)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI