Închiderea capacităţilor de la Rădăuţi şi Siret este generată de lipsa materiei prime la preţuri competitive

> Fabrica din Siret este o bijuterie tehnologică, în care am investit, până în decembrie, în utilaje şi echipamente

Managerul general al HS Timber România, Dan Banacu, a declarat într-un interviu la News Bucovina că principala cauză care a condus la decizia de a închide capacităţi de producţie de la Rădăuţi şi Siret este imposibilitatea aprovizionării cu materie primă la un preţ competitiv.

„Nu este vorba de o închidere totală a capacităţii de la Rădăuţi. E vorba de o închidere parţială, fabrica de cherestea, dar, din păcate, la Siret, trebuie să închidem în totalitate fabrica” a precizat Banacu.

El a explicat că deciziile sunt urmare a unui proces de analiză care a durat mai bine de 2 ani de zile, în care s-a încercat, cu orice preţ, găsirea unei soluţii pentru cele două fabrici.

„Dificultăţile pe care le avem de ceva vreme la Rădăuţi… fabrica a fost proiectată ca să lucreze cu materie primă din import, din Ucraina în mare parte. Închiderea graniţelor Ucrainei pentru exportul de buştean ne-a condus la situaţia că trebuia să aprovizionăm fabrica cu lemn din alte părţi. Din România nu este posibil, iar atunci a trebuit să aducem lemn din Cehia, din Austria, din Slovacia, din Germania, din Polonia, din toate celelalte ţări europene” a spus managerul HS Timber România.

El a subliniat că firma a făcut eforturi extraordinare ca să poată ţine capacitatea de producţie ocupată la un nivel economic acceptabil, aducând nenumărate trenuri de buştean din import, prelucrându-le în România, aducând valoare adăugată aici, exportând ulterior marfa pe care a făcut-o în străinătate, pe pieţe extrem de pretenţioase, ca America, Japonia sau vestul Europei, dar lăsând şi o foarte mare parte aici, în România, pentru aplicaţii în ţară.

„Din păcate, importul de materie primă nu mai este posibil din ţările europene, din cauza unor factori care depăşesc posibilităţile noastre. Vorbesc despre creşterea preţului lemnului în Europa în această perioadă, vorbesc despre infrastructura de transport care nu ne ajută deloc în România şi, dacă ne uităm, în ultimii 10 ani de zile, este din ce în ce mai greu de utilizat. Am ajuns la viteze de 14-18 km/h la transportul pe calea ferată, ceea ce face imposibil să previzionezi ce se va întâmpla cu materia primă pe care vrei să o aduci la o asemenea fabrică” a spus Banacu.

El a precizat că o altă cauză este creşterea la un nivel prea ridicat al preţului lemnului în judeţul Suceava pentru ca fabrica să se poată aproviziona din resurse locale.

„Este imposibil să produci rentabil pe pieţe internaţionale produse din lemn, când preţurile de pornire ale lemnului ating pragurile pe care le-a atins în momentul acesta la licitaţiile din Suceava. Acest factor important, al neaprovizionării cu lemn, a dus la decizia nedorită de a limita capacitatea de producţie în România, din Rădăuţi” a spus managerul HS Timber.

În ceea ce priveşte închiderea fabricii din Siret, cauzele sunt similare, a spus Banacu.

„Vorbim despre lipsa materiei prime la preţuri competitive. În fabrica din Siret am făcut eforturi deosebite. Am investit până în decembrie în utilaje noi, în echipamente noi, în echipamente care să poată să ne ajute să facem produse noi. Am încercat cu orice preţ să ţinem această fabrică în funcţiune, pentru că este o bijuterie tehnologică, pentru că oamenii care lucrează în această fabrică sunt extrem de calificaţi, au dovedit din 2009 până acum că pot să facă lucruri extraordinare şi că produsele noastre sunt apreciate şi dorite pe pieţe extrem de competitive. Oamenii noştri lucrează pentru Statele Unite, pentru Japonia, pentru magazinele do-it-yourself din întreaga Europă. Ceea ce facem noi este o marfă de calitate excepţională. Din păcate, la preţurile pe care materia primă le are astăzi în România, nu vedem nicio soluţie de viitor şi suntem în imposibilitate să susţinem producţia acestei fabrici” a spus Banacu.

El arată că închiderea acestor capacităţi este o mare pierdere în ceea ce priveşte compania.

„Este o decizie economică în baza unor calcule economice pe care le-am făcut. În Suceava, preţul lemnului a depăşit orice limită şi asta face imposibilă aprovizionarea cu lemn din regiune. Nu poţi să fii competitiv pe pieţele internaţionale cu preţul pe care îl are astăzi lemnul” a spus Banacu.

El a evitat să dea o explicaţie privind creşterea preţulului lemnului în Suceava, dar a subliniat că decizia de a închide aceste capacităţi din judeţul nostru nu are legătură cu judeţul ca atare, ci de factorii economici pe care compania nu-i mai poate controla.

„Sigur, pot să spun că mediul de afaceri este extrem de complicat sau mai complicat în Suceava decât în alte părţi, ceea ce nu face ca lucrurile să fie mai uşoare sau mai încurajatoare. Poate că şi acesta este unul dintre motivele care a dus la această scumpire a lemnului, la o situaţie pe care mulţi dintre cei care lucrează în industrie sunt afectaţi” a declarat Dan Banacu.

El consideră că şi autorităţile ar trebui să dea o mână de ajutor spre a lămuri legile, „care nu sunt foarte uşor de înţeles, cu prevederi contradictorii şi care generează situaţii imposibil de descris”. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI