Gheorghe Flutur:

CNAIR a început demersurile pentru parteneriatul vizând realizarea drumului expres Suceava – Botoşani

> Drumul va avea patru benzi de circulaţie şi separator de sensuri, cu o lungime de aproximativ 26 km, a precizat şeful administraţiei judeţene

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA a informat Consiliul Judeţean Suceava că a început activităţile necesare pentru încheierea protocolului de colaborare în vederea pregătirii obiectivului de investiţii „Drum Expres A7, Suceava – Botoşani”.

Preşedintele CJ Gheorghe Flutur a iniţiat un proiect de hotărâre care urmează să fie aprobat în şedinţa din 3 februarie, privind aprobarea încheierii protocolului de colaborare între Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, UAT – Judeţul Suceava, UAT – Judeţul Botoşani, UAT – Municipiul Suceava şi UAT – Municipiul Botoşani pentru realizarea obiectivului de investiţii „Drum Expres A7, Suceava – Botoşani”.

Flutur arată, în referatul de aprobare, că dezvoltarea economică regională durabilă are ca punct de plecare o bună infrastructură de transport, care să deservească toate sectoarele economice şi să faciliteze accesul şi comunicaţiile în această zonă. El subliniază că reţeaua inadecvată de drumuri are efecte negative asupra mobilităţii populaţiei, oportunităţilor de angajare, funcţiilor economice şi sociale ale comunităţilor şi implicit asupra coeziunii interne a acestora.

Flutur menţionează că printr-o adresă comună transmisă la data de 20 ianuarie, judeţul Suceava împreună cu judeţul Botoşani, municipiul Suceava şi municipiul Botoşani au solicitat Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii – Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA încheierea unui protocol de colaborare privind pregătirea şi implementarea obiectivului de investiţii „Drum Expres A7, Suceava – Botoşani”.

„În prezent, legătura dintre municipiul Suceava şi municipiul Botoşani este realizată prin intermediul Drumului Naţional 29 (E58), drum naţional cu o singură banda pe sens, ce traversează numeroase zone de intravilan, treceri la nivel cu calea ferată şi ale cărui elemente geometrice nu asigură condiţiile de trafic necesare dezvoltării acestei regiuni cu un enorm potenţial economic” arată Flutur.

Potrivit acestuia, DN 29 (E58) este foarte aglomerat, fapt ce conduce la creşterea duratei călătoriei şi diminuarea siguranţei circulaţiei.

Totodată, aglomerările în trafic se resimt pe tot traseul drumului naţional, iar în ultima perioadă se accentuează pe raza oraşului Salcea, în cazul accesului spre Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava, respectiv a intrărilor şi ieşirilor din cele două municipii reşedinţă de judeţ.

Implementarea obiectivului de investiţii „Drum Expres A7, Suceava – Botoşani” va contribui la dezvoltarea sectorului de transport din judeţele Suceava şi Botoşani, la îmbunătăţirea vitezelor de circulaţie prin eliminarea ambuteiajelor majore, a reducerii poluării şi a descongestionării traficului din zonele intravilane, asigurând premisele dezvoltării economice a acestei regiuni, precum şi dezvoltării echilibrate la nivel de ţară, arată preşedintele CJ Suceava.

El explică în document că OUG nr. 88/2020 privind instituirea unor măsuri, precum şi acordarea de sprijin financiar pentru pregătirea portofoliului de proiecte în domenii strategice considerate prioritare pentru perioada de programare 2021-2027 şi HG nr.1312/2021 prin care a fost cuprins obiectivul de investiţii „Drum Expres A7, Suceava – Botoşani” în Programul investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021-2030, au creat cadrul legal pentru încheierea unor parteneriate între CNAIR SA şi unităţile administrativ-teritoriale în vederea implementării unor proiecte de interes regional şi local.

De altfel, CNAIR prin adresa nr. 5644/26.01.2022, înregistrată la CJ Suceava cu nr.2295/26.01.2022, a informat că la nivelul CNAIR SA au fost demarate activităţile necesare pentru încheierea protocolului de colaborare, în temeiul OUG nr. 88/2020, în vederea pregătirii obiectivului de investiţii „Drum Expres A7, Suceava – Botoşani”.

Preşedintele CJ mai arată că se impune încheierea respectivului protocol de colaborare între CNAIR pentru realizarea acestui drum expres, cu precizarea că judeţul Suceava va avea calitatea de coordonator de proiect în derularea protocolului de colaborare.

În raportul serviciului de specialitate se notează că obiectivul de investiţii propus va avea destinaţia de cale de comunicaţie rutieră cu funcţionalitate şi caracteristici tehnice de drum expres, cu patru benzi de circulaţie şi separator de sensuri, cu o lungime de aproximativ 26 km. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI