Preşedintele RoMontana, Radu Rey:

Zona de munte este tratată superficial de statul român

> Potrivit lui, Legea Muntelui nu se aplică, iar singura strategie pentru zona de munte este un document „expirat”

Preşedintele Asociaţiei RoMontana şi vicepreşedinte al Euromontana, Radu Adrian Rey, a criticat, joi, lipsa de preocupare a autorităţilor române în ceea ce priveşte dezvoltarea zonei montane şi a subliniat că anul 2022 este proclamat Anul Internaţional al Dezvoltării Durabile a Munţilor.

Potrivit acestuia, prin rezoluţia adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite, pe 16 decembrie 2021, se declară 2022 ca An Internaţional al Dezvoltării Durabile a Munţilor şi se adresează invitaţia şi îndemnul, către toate statele membre, către sistemul ONU, alte organizaţii internaţionale şi părţi interesate, inclusiv societatea civilă, sectorul privat şi mediul academic, să folosească acest prilej în mod corespunzător pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la importanţa dezvoltării durabile a munţilor, în sensul găsirii unor soluţii sustenabile la problemele reale ale populaţiei din aceste zone, precum şi al conservării şi utilizării eficiente a ecosistemelor montane.

„Tema pe care o punem noi pe masă este «Zona montană din România, Încotro?» spune Radu Rey, care consideră că statul român tratează superficial problema dezvoltării zonei montane.

Astfel, potrivit lui, în Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 (document de 111 pagini asumat de guvern prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă) menţionează doar de trei ori cuvântul „munte”. „Asta ca să ne facem o idee despre cât de aliniaţi suntem cu ceea ce se întâmplă la nivel internaţional”.

Radu Ray a remarcat că Legea Muntelui (nr. 197/2018) a prevăzut un miliard de euro, cu programe de investiţii pentru 10 ani pe sectoarele carne, lapte, lână, ciuperci – fructe de pădure – plante medicinale şi modernizarea stânelor montane, dar că această lege nu se aplică.

Mai mult, Rey spune că Strategia pentru Zona Montană a României nu există, „pentru că nu a văzut-o nimeni (deşi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a primit finanţare şi derulează un proiect din fonduri UE pentru elaborarea ei, în realitate nimeni nu ştie nimic, nimeni nu a fost consultat sau întrebat ceva… linişte totală)”.

Singurul document strategic existent pentru zona de munte este „expirat”, potrivit lui, respectiv „Orientări strategice naţionale pentru dezvoltarea durabilă a zonei montane 2014 – 2020”).

„Anul 2022 este momentul în care se aşteaptă răspunsuri şi soluţii la aceste aspecte şi la multe altele pe care le vom detalia, public, în perioada următoare. Populaţia din zona de munte aşteaptă deja de prea mult timp şi nu mai are răbdare” a conchis Radu-Adrian Rey. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: